Comisia Europeană a emis o propunere de a amenda companiile cu cel puțin 5% din cifra lor de afaceri la nivel mondial, dacă încalcă sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, relatează Reuters.
Propunerea, care are nevoie de aprobarea Parlamentului European și a celor 27 de state membre ale UE, stipulează, de asemenea, că persoanele care încalcă sancțiunile UE ar putea fi pasibile de pedepse cu închisoarea de cel puțin cinci ani, arată news.ro.
Încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei este deja o infracțiune penală în unele țări UE, dar în altele este tratată ca o infracțiune administrativă, în timp ce sancțiunile variază în cadrul blocului comunitar, menționează Reuters.
"Există încă prea multe diferențe între statele membre în ceea ce privește pedeapsa pentru încălcarea sancțiunilor UE", a declarat comisarul pentru justiție, Didier Reynders, adăugând că normele propuse vor aduce claritate.
Comisia Europeană a întocmit, astfel, o listă de infracțiuni penale, care ar intra sub incidența încalcării sancțiunile UE:
- punerea de fonduri sau resurse economice la dispoziția sau în beneficiul unei persoane, entități sau organism desemnat;
- omisiunea de a îngheța aceste fonduri;
CITEȘTE ȘI Jiang Zemin, ajuns la putere după protestele din Piața Tiannmen, una dintre figurile majore ale istoriei chineze, a decedat- facilitarea intrării persoanelor desemnate pe teritoriul unui stat membru sau a tranzitului acestora pe teritoriul unui stat membru;
- efectuarea de tranzacții cu țări terțe, care sunt interzise sau restricționate prin măsuri restrictive ale UE;
- tranzacționarea de bunuri sau servicii al căror import, export, vânzare, cumpărare, transfer, tranzit sau transport este interzis sau restricționat;
- furnizarea de activități financiare care sunt interzise sau restricționate;
- prestarea altor servicii care sunt interzise sau restricționate, cum ar fi serviciile de consultanță juridică, serviciile fiduciare și serviciile de consultanță fiscală.
Infracțiunile, precizează Comisia Europeană, vor acoperi inclusiv eludarea unei măsuri restrictive a UE: aceasta înseamnă ocolirea sau încercarea de a ocoli măsurile restrictive prin ascunderea fondurilor sau prin ascunderea faptului că o persoană este proprietarul final al fondurilor.
În funcție de infracțiune, persoana fizică ar putea fi pasibilă de o pedeapsă maximă cu cel puțin cinci ani de închisoare, iar societățile ar putea fi pasibile amenzi în valoare de cel puțin 5% din cifra de afaceri totală la nivel mondial realizată de societate în anul comercial anterior deciziei de aplicare a amenzii.