Comisia pentru comerț internațional din PE a aprobat acordul comercial CETA dintre UE și Canada

Comisia pentru comerț internațional din PE a aprobat acordul comercial CETA dintre UE și Canada
scris 24 ian 2017

Comisia pentru comerț internațional a Parlamentului European a aprobat Acordul Economic și Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), votul din plenul legislativului UE urmând să fie la jumătatea lunii februarie, transmite Reuters.

CETA este văzut drept un test pentru capacitarea Europei de a încheia viitoare acorduri comerciale și o contrapondere la protecționismul anticipat în urma alegerii lui Donald Trump ca președinte ale Statelor Unite, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Este mai mult decât un acord de liber schimb cu Canada. Este o declarație despre cum ne raportăm la restul lumii. Dorim mai degrabă să modelăm nu să ne retragem din lume, cu atât mai mult după alegerea lui Trump”, a afirmat Sorin Moisa, coordonator pentru CETA din partea grupului social-democraților din pE, ai cărui membri au fost divizați în privința pactului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pentru a intra în  vigoare, CETA are nevoie să fie aprobta în Parlamentul European, iar membrii comisiei pentru comerț internațional au votat pentru în proporție de 25 la 15.

Vancouver, Canada: Casele sunt atât de scumpe încât nici sportivilor de top nu le vine să cumpere. Tranzacțiile s-au prăbușit cu 40% CITEȘTE ȘI Vancouver, Canada: Casele sunt atât de scumpe încât nici sportivilor de top nu le vine să cumpere. Tranzacțiile s-au prăbușit cu 40%

În dezbaterile care au avut loc luni, susținătorii CETA din comisie au avertizat în repetate rânduri în privința pericolului creșterii protecționismului sub Trump, care a retras deja SUA din Parteneriatul Trans-Pacific și intenționează să renegocieze Acordul Nord American de Liber Schimb (NAFTA) cu Canada și Mexic.

Comisarul pentru Comerț Cecilia Malmstrom a spus parlamentarilor că statul canadian este un partener binevenit, într-o perioadă dificilă și incertă.

”Avem un prieten și aliat important care pare, cel puțin parțial, că se dezangajează de pe scena internațională, promovând mai puțin comerț și mai mult protecționism”, a spus Malmstrom despre Statele Unite.

UE și Canada au finalizat negocierile acum peste doi ani și au semnat tratatul în octombrie 2016, dar opoziția unei regiuni din Belgia l-a pus în pericol.

Chiar dacă Parlamentul European votează CETA, acesta va intra în vigoare doar provizoriu, cel mai probabil în martie sau aprilie, sub forma eliminării unor taxe de import. CETA necesită și aprobarea parlamentelor naționale și a regiunilor belgiene.

Primul anunț al Casei Albe după învestirea lui Trump: SUA vor dezvolta un sistem antirachetă \ CITEȘTE ȘI Primul anunț al Casei Albe după învestirea lui Trump: SUA vor dezvolta un sistem antirachetă "de ultimă generație!''

Susținătorii acordului afirmă că acesta va crește comerțul UE-Canada cu 20% și va contribui la economia europeană cu 12 miliarde de euro pe an, iar la cea canadiană cu 12 miliarde de dolari canadieni (9 miliarde dolari SUA).

CETA și acordul mult mai amplu Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții dintre UE și SUA (TTIP) s-au dovedit dificile, atrăgând critici din partea sindicatelor și unor grupuri care susțin că vor da mai multă putere companiilor multinaționale și vor duce la scăderea standardelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
canada
ceta
acord