CNN: Liderul Hamas Sinwar dorește un acord de încetare a focului, dar poziția lui Netanyahu este neclară. Iranul și-ar putea recalibra răspunsul

CNN: Liderul Hamas Sinwar dorește un acord de încetare a focului, dar poziția lui Netanyahu este neclară. Iranul și-ar putea recalibra răspunsul
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 aug 2024

Noul lider politic al Hamas, Yahya Sinwar, dorește un acord de încetare a focului - cel puțin, acesta este mesajul pe care mediatorii egipteni și qatarioți l-au transmis oficialilor israelieni în ultimele zile, înainte de o reuniune critică prevăzută în a doua parte a acestei săptămâni, a declarat pentru CNN o sursă israeliană familiarizată cu această chestiune.

Rămâne însă incert dacă premierul israelian dorește un summit, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Aliații lui Netanyahu le-au spus jurnaliștilor și altor oficiali guvernamentali că prim-ministrul israelian este pregătit să încheie un acord, indiferent de impactul asupra coaliției sale guvernamentale, au declarat două surse israeliene. Dar sistemul de securitate israelian rămâne mult mai sceptic cu privire la dorința lui Netanyahu de a încheia un acord, având în vedere opoziția acerbă a miniștrilor de extremă dreapta din coaliția sa.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Nimeni nu știe ce vrea Bibi", a declarat o sursă israeliană, referindu-se la Netanyahu după porecla sa.

Kamala Harris spune la un miting în Las Vegas că susține eliminarea impozitelor pe bacșișuri, în încercarea de a câștiga încrederea angajaților din servicii. Donald Trump o acuză că i-a furat ideea CITEȘTE ȘI Kamala Harris spune la un miting în Las Vegas că susține eliminarea impozitelor pe bacșișuri, în încercarea de a câștiga încrederea angajaților din servicii. Donald Trump o acuză că i-a furat ideea

Ceea ce este clar este că Netanyahu se va confrunta săptămâna aceasta cu o mare presiune din partea Statelor Unite pentru a accepta o încetare a focului și un acord privind eliberarea ostaticilor. Oficialii americani le-au transmis clar omologilor lor israelieni că, în opinia lor, este momentul să se ajungă la un acord de încetare a focului pentru a evita un război regional mai amplu, a declarat sursa israeliană.

Forumul familiilor ostaticilor și dispăruților, o voce puternică în Israel, a solicitat, de asemenea, Israelului și Hamas să finalizeze un acord pentru eliberarea ostaticilor și încetarea focului. "Un acord este singura cale de a aduce toți ostaticii acasă. Timpul se scurge. Un acord trebuie semnat acum!", a afirmat joi forumul într-o declarație.

PRESIUNEA PARTENERILOR DE COALIȚIE

În același timp, partenerii de coaliție ai lui Netanyahu au spus clar că nu doresc ca Israelul să încheie un acord cu Hamas. Vineri, ministrul israelian de finanțe Bezalel Smotrich a calificat acordul de încetare a focului propus drept un "acord de capitulare". Scriind pe platforma de social media X, el a declarat: "Îl invit pe prim-ministru să nu cadă în această capcană și să nu fie de acord cu o abatere, chiar și minimă, de la liniile roșii pe care le-a stabilit recent și care sunt, de asemenea, foarte problematice".

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a replicat comentariilor lui Smotrich, afirmând că "argumentele sale sunt total greșite".

Cu toate acestea, viitorul politic al lui Netanyahu depinde în mare măsură de partenerii săi de coaliție - dintre care câțiva au amenințat deja că vor părăsi guvernul și vor provoca prăbușirea acestuia dacă el va fi de acord cu acordul.

Knessetul, parlamentul israelian, este în prezent în vacanța de vară, ceea ce ar face mai dificilă - deși nu imposibilă - pentru Smotrich și ministrul securității naționale Itamar Ben Gvir prăbușirea actualului guvern. Surse israeliene au indicat că Netanyahu ar putea convoca alegeri, dacă se ajunge la un acord de încetare a focului, ceea ce i-ar permite să controleze calendarul acestor alegeri.

IRANUL ȘI-AR PUTEA RECALIBRA RĂSPUNSUL

Mediatorii urmează să se reunească cu echipele de negociere ale Israelului și Hamas la Cairo sau Doha săptămâna viitoare. Cu toate acestea, negocierile sunt deja în curs de desfășurare, delegațiile tehnice lucrând "24 de ore din 24" la detalii-cheie înainte de reuniunea de joi, a declarat sursa israeliană.

Discuțiile au loc într-un moment extrem de tensionat în Orientul Mijlociu. Două asasinate de profil înalt în Liban și Iran în ultimele săptămâni au stârnit temeri de represalii care ar putea duce la un conflict mai larg. Săptămâna trecută, Israelul l-a ucis pe Fuad Shukr, principalul comandant militar al Hezbollah, gruparea armată libaneză susținută de Iran. A doua zi, se crede că Israelul l-a asasinat pe liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, în ceea ce este considerat o rușine majoră pentru Gărzile Revoluționare Iraniene (IRGC) care îl găzduiau pe Haniyeh. Israelul nu a confirmat și nici nu a negat implicarea sa în acel incident.

Campania lui Trump susține că mesajele sale interne au fost piratate de Iran CITEȘTE ȘI Campania lui Trump susține că mesajele sale interne au fost piratate de Iran

Există indicii că Iranul va reconsidera amploarea și calendarul represaliilor sale împotriva Israelului, dacă va exista o încetare a focului în Gaza, o posibilitate care a sporit presiunea asupra Israelului de a ajunge la un acord, pentru a evita riscul unui război regional total.

Sinwar, liderul Hamas în Gaza și, potrivit Israelului, unul dintre autorii atacului terorist din 7 octombrie, a fost numit noul șef al biroului politic al grupării după asasinarea lui Haniyeh. Sinwar nu a mai fost văzut în public de la 7 octombrie și se crede că se ascunde în tunelurile săpate sub Gaza. Haniyeh a jucat un rol-cheie în discuțiile privind încetarea focului, însă rolul lui Sinwar a fost mai limitat, având în vedere dificultățile acestuia de a comunica cu lumea exterioară.

Discuțiile au loc după ce un atac israelian asupra unei școli și a unei moschei a ucis zeci de persoane, stârnind indignare internațională. Israelul a declarat că a vizat un centru de comandă al Hamas și că a ucis mai mulți luptători. În urma atacului, vicepreședintele american Kamala Harris, candidatul democrat la președinție, a declarat sâmbătă că "mult prea mulți" civili au fost uciși în Gaza, afirmând că un acord "trebuie încheiat acum".

viewscnt
Afla mai multe despre
fasia gaza
razboi israel