Clădirile istorice vor putea fi reabilitate cu finanțare de la primării, în cotă de până la 50% din costuri, urmând ca autoritățile locale să își recupereze cheltuielile prin instituirea unei taxe speciale pentru proprietarii clădirilor respective.
Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de lege care a fost respins de senatori în toamna anului trecut, dar pe care deputații din Comisia pentru administrație publică și amenjarea teritoriului l-au amendat și propus spre adoptare plenului Camerei Deputaților, for decizional pentru această inițiativă.
Autorii au plecat în elaborarea proiectului de la legislația în vigoare, care permite primăriilor să finanțeze din fonduri proprii lucrărilor de reabilitare termică a locuințelor proprietate personală și ulterior să recupereze sumele sub forma unor taxe de reabilitare termică.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În mod similar, proiectul de lege permite primăriilor să poata avansa sumele necesare reparațiilor clădirilor istorice, urmând să își recupereze sumele de la proprietari într-o perioadă de până la 10 ani.
Mecanismul de finanțare
Potrivit proiectului, autoritățile administrației publice locale pot asigura prin bugetul local cofinanțarea cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenție la clădirile monument istoric, la clădirile amplasate în ansambluri și situri clasate ca monument istoric, în zonele de protecție a monumentelor istorice, la clădiri protejate datorită valorii lor culturale prin planuri urbanistice generale, la clădirile din zonele construite protejate sau din centrele istorice ale localităților, precum și din stațiunile, localitățile sau zonele turistice, balneare.
Finanțarea executării lucrărilor va fi asigurată într-o cotă de maximum 50% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale sub formă de grant, iar diferența până la 100% va fi completată din fondul de reparații al asociației de proprietari sau din alte surse legal constituite.
Prin excepție de la aceste prevederi, autoritățile administrației publice locale pot asigura, la cererea de finanțare depusă de către proprietari sau asociațiile de proprietari, în baza hotărârii autorităților deliberative și în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație, finanțarea cheltuielilor aferente executării lucrărilor de intervenție corespunzătoare contribuției ce revine proprietarilor, dar cu recuperarea sumelor în condițiile legii.
Sumele avansate de autoritățile administrației publice locale vor fie recuperate din fondul de reparații al asociației de proprietari sau din contribuția proprietarilor, după caz. În cazul în care sumele nu sunt recuperate în totalitate din aceste surse până la recepția la terminarea lucrărilor, primăriile vor recupera sumele rămase prin stabilirea unei taxe pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor.
CITEȘTE ȘI TABEL Haosul salarizării: Bugetari cu aceeași funcție și salariu diferit, consilier juridic plătit mai prost ca un șoferTaxa pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor se va aplica doar proprietarilor sau asociațiilor de proprietari de clădiri monument istoric și se va stabili în funcție de sumele avansate de ătre autoritățile locale pentru asigurarea cotei de contribuție aferente proprietarilor, în raport cu cotele-părți indivize din proprietatea comună aferentă fiecărei proprietăți individuale.
Durata de recuperare, prin intermediul taxei, a sumelor avansate de primării nu va putea depăși 10 ani de la data recepției la terminarea lucrărilor.
Vor fi scutite de la plata taxei, însă, persoanele din categoriile de proprietari, persoane fizice, care realizează venituri medii nete lunare pe persoană singură sau membru de familie mai mici sau egale cu salariul minim net garantat în plată pe țară.
Proiectul de lege mai stabilește că pentru clădirile amplasate în zone protejate și în zone de protecție a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial, autoritățile administrației publice centrale cu atribuții în domeniul dezvoltării regionale și turismului, prin programe specifice aprobate în condițiile legii, pot asigura de la bugetul de stat, prin bugetul propriu, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație, preluarea parțială sau integrală a cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenție care se execută la fațedele clădirilor istorice.
Ce fel de lucrări vor fi finațate
Autoritățile locale vor putea asigura, prin granturi, intervențiile privind reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor care privesc: lucrări de consolidare, reparare sau refacere a zidăriilor și pereților exteriori, lucrări de reparare a finisajelor exterioare, precum tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje sau lucrări de consolidare sau refacere a sistemului de acoperire.
Vor putea fi efectuate, totodată, lucrări de reparare a tâmplariei exterioare și a elementelor exterioare funcționale, precum balcoane sau logii; de refacere a elementelor de plastică arhitecturală; de demontare a instalațiilor și echipamentelor montate pe fațade și acoperiș, precum și remontarea acestora.
Odată cu lucrările prevăzute se mai pot executa și lucrări de intervenție precum refacerea trotuarului de protecție al clădirii sau de eliminare a igrasiei.