Ministrul Muncii a lucrat pe mai multe variante ale noii legi a salarizării bugetarilor, dar fără să se coordoneze cu Ministerul Finanțelor, fiind nevoie de o astfel de coordonare, a declarat premierul Dacian Cioloș. El a precizat că nu a respins vreun proiect al salarizării pentru că la acest moment "nu e niciun proiect", ci sunt mai multe variante lucrate, arătând în același timp că așteaptă ca ministrul Muncii să vină cu o propunere care "chiar să o putem lua în considerare".
"Deocamdată, sunt mai multe variante care au fost lucrate de ministru și urmează să mai discutăm. Am avut, săptămâna trecută, o ultimă discuție pe acest subiect și aștept ca ministrul să vină cu o propunere care chiar să o putem lua în considerare. A lucrat pe mai multe variante, dar fără să se coordonoze cu Ministerul de Finanțe, deci am nevoie și de o coordonare cu Ministerul de Finanțe", a declarat Cioloș, comentând astfel informațiile Profit.ro.
El a arătat că nu există încă un proiect finalizat, Ministerul Muncii lucrând pe mai multe variante, dar fără să se fi consultat cu Ministerul Finanțelor pentru a stabili exact care sunt posibilitățile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Proiectul acela, care nu a mai fost promovat de doamna Plumb (proiectul propus de Guvernul Ponta în luna septembrie, prin ministrul Muncii de atunci, Rovana Plumb-n.r.) este irealizabil din punct de vedere bugetar", a spus Cioloș.
Întrebat dacă are ceva anume de reproșat actualului ministru al Muncii, Cioloș a spuns că nu, dar că vrea să i se prezinte un proiect care să țină cont de posibilitățile bugetare ale României, altfel oamenilor le sunt vândute iluzii.
Duminică, Profit.ro a anunțat că premierul Dacian Cioloș a respins, după analizarea datelor, toate cele trei variante de lucru pentru finalizarea proiectului noii legi a salarizării unitare în sistemul bugetar, argumentul fiind că niciuna dintre acestea nu ține cont de datele macro-economice indicate de Ministerul Finanțelor.
Prin aplicarea acestor variante, costurile cu salariile angajaților ar crește cu 20,4-36,6 miliarde de lei comparativ cu nivelul actualelor cheltuieli.
CITEȘTE ȘI Guvernul testează impozitele pe locuințe: Cioloș avansează ideea impozitării imobilelor la valoarea de piațăProfit.ro a prezentat și detalii din cele trei variante aflate în discuția Guvernului.
Sistemul bugetar are în prezent circa 1,2 milioane de angajați, reprezentând aproximativ un sfert din numărul total de salariați din economie.
Salarizarea în acest domeniu a fost reglementat încă din 2010 printr-o lege care nu a fost însă niciodată aplicată, fiind amânată de la un an la altul pe motiv că nu sunt suficienți bani la buget pentru majorările salariale prevăzute în document.
Ultimele decizii certe pentru bugetari au fost majorarea cu 10% a salariilor, la finele anului trecut, și acordul pentru ridicarea salariului minim brut la 1.250 lei din luna mai.