Cioloș a condiționat ajutorul financiar pentru Moldova de numirea unui șef la Banca Națională, pentru foaia de parcurs cu FMI

Cioloș a condiționat ajutorul financiar pentru Moldova de numirea unui șef la Banca Națională, pentru foaia de parcurs cu FMI
scris 26 ian 2016

Premierul Dacian Cioloș a condiționat acordarea unei prime tranșe de 60 milioane de euro, din ajutorul rambursabil de 150 milioane de euro promis Republicii Moldova, de numirea unui guvernator la Banca Națională a Moldovei, care să poată negocia o foaie de parcurs cu FMI, au declarat, pentru Profit.ro, surse oficiale. Cioloș a solicitat totodată implementarea Acodului de Asociere cu UE de către Moldova, dar a promis ajutoare pentru cetățenii moldoveni, în vederea trecerii cu bine a iernii.

Președintele Klaus Iohannis a refuzat, a începutul lui noiembrie, să promulge legea prin care România ar urma să împrumute Republica Moldova cu încă 150 de milioane de euro, argumentând că, în contextul politic actual din statul vecin, acordarea împrumutului nu este oportună cât timp nu există certitudinea că Moldova va continua procesul de reforme și că va respecta angajamentele pentru aplicarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News

Premierul Dacian Cioloș a discutat, marți, la Palatul Victoria, cu omologul moldovean, Pavel Filip, despre reluarea spijinului acordat Republicii Moldova de București.

Prim-ministrul Cioloș a declarat, în urma întâlnirii cu premierul Filip, că a discutat cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, care l-a asigurat că, odată cu începerea sesiunii legislativului în februarie, dezbaterea legii privind ajutorul acordat Republicii Moldova va fi reluată, dar că acordarea primei tranșe depinde de încheierea de către Guvernul de al Chișinău a unei foi de parcurs cu Fondul Monetar Internațional.

Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că premierul Cioloș i-a solicitat în mod direct omologului moldovean ca autoritățile de la Chișinău să urgenteze numirea unui guvernator la conducerea Băncii Naționale a Moldovei, astfel încât FMI să aibă cu cine negocia un împrumut pentru țara vecină. Conducerea Băncii și-a dat demisia în septembrie anul trecut, acuzând politicienii că nu doresc investigarea unui furt de un miliard de dolari din resursele Republicii Modlova.

Dacian Cioloș a arătat că România nu va aștepta, însă, semnarea oficială a unui acord cu FMI, pentru acordarea ajutorului rambursabil, ci încheierea unei foi de parcurs, lucru convenit, de altfel, și cu reprezentanții Comisiei Europene.

“Nu vom aștepta semnarea Acordului cu Fondul Monetar, dar vom aștepta această primă vizită care se va concluziona cu o foaie de parcurs pentru Republica Moldova. Am avut dimineață o discuție informală și cu comisarul Johannes Hahn, care se ocupă de politica de vecinătate, și dânsul mi-a spus că și dânsul merge pe aceeași abordare, să vadă angajamentele concrete ale guvernului vizavi de programul de reformă și că, pe această bază, va lua decizia reluării sprijinului financiar”, a declarat Cioloș.

MAE confirmă că darea în plată a fost discutată cu reprezentanții altor state CITEȘTE ȘI MAE confirmă că darea în plată a fost discutată cu reprezentanții altor state

Potrivit surselor citate, partea română a insistat, totodată, în dicuțiile cu Pavel Filip, asupra continuării implementării Acordului de Asociere cu UE de către Republica Moldova, precum și cu privire la adoptarea unor măsuri legislative privind justiția și mediul de afaceri.

Guvernul de la București va transmite, de altfel, până la finalul săptămânii viitoare, o serie de măsuri prioritare pe care le consideră necesare a fi luate de Republica Moldova, în vederea acordării tranșei de 60 de milioane de euro.

Cioloș a promis, în schimb, un sprijin direct pentru cetățenii Republicii Modova, pe perioda iernii, constând în alimente și alte resurse pentru asigurarea încălzirii. Guvernul va discuta astfel scoaterea de la rezervele de stat a unor stocuri de alimente și combustibili care să fie acordate cetățenilor moldoveni.    

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a subliniat, în urma discuțiilor cu Dacian Cioloș, că Republica Moldova nu poate depăși situația dificilă, din punct de vedere politic și economic, fără sprijinul României și s-a angajat să convingă partenerii europeni că Guvernul pe care îl conduce este unul pro-european.

Filip a data asigurări, totodată, că majoritatea politică, care susține Guvernul de ala Chișinău, va aproba în perioada imediat următoare pachetul de măsuri legislative privind reforma justiției din Republica Moldova.

România are încă în derulare cu Republica Moldova un program de ajutor financiar nerambursabil de 100 milioane de euro, din care au fost folosite doar o treime din fonduri, iar pentru anul acesta sunt prevăzute a fi alocate alte 8 milioane de euro. Sumele sunt destinate exclusiv proiectelor de infrastructură din țara vecină.  

viewscnt
Afla mai multe despre
reăublica moldova
cioloa
banca nationala
guvernator
fmi
ajutor