China și-a reafirmat opoziția față de sancțiunile unilaterale impuse de Statele Unite împotriva Iranului, în timp ce miniștrii de Externe chinezi și iranieni au anunțat lansarea unui acord de cooperare pe 25 de ani, menit să consolideze legăturile economice și politice dintre cele două țări, transmite Reuters.
Într-o întâlnire de vineri în orașul Wuxi, din provincia Jiangsu, ministrul chinez de Externe Wang Yi a susținut, de asemenea, eforturile de a reînvia acordul nuclear din 2015 între marile puteri și Iran, informează News.ro.
Un rezumat al întâlnirii dintre Wang și ministrul iranian de Externe Hossein Amirabdollahian a fost postat sâmbătă pe site-ul Ministerului de Externe al Chinei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Wang, care este și consilier de stat, a declarat că SUA poartă responsabilitatea principală pentru dificultățile în curs cu Iranul, retrăgându-se unilateral dintr-un acord nuclear din 2015 între marile puteri și Iran.
Conform termenilor acestui acord, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale, Iranul ar limita activitatea de îmbogățire a uraniului, îngreunând dezvoltarea armelor nucleare - deși Teheranul neagă că are planuri pentru arme nucleare.
Wang a declarat că China va sprijini ferm o reluare a negocierilor pentru un pact nuclear, dar a spus că China se opune ferm sancțiunilor unilaterale împotriva Iranului, manipulării politice prin teme precum drepturile omului și amestecului în afacerile interne ale Iranului și ale altor țări regionale.
Statele Unite au reimpus sancțiuni care au afectat grav economia Iranului după retragerea din pactul nuclear în 2018, spunând că termenii nu au făcut suficient pentru a reduce activitățile nucleare ale Iranului, programul de rachete balistice și influența regională.
Un an mai târziu, Iranul a început să încalce treptat acordul, refăcând stocurile de uraniu îmbogățit, rafinându-l până la o puritate mai mare și instalând centrifuge avansate pentru a accelera producția.
China și Iranul, ambele supuse sancțiunilor americane, au semnat acordul de cooperare pe 25 de ani în martie anul trecut, aducând Iranul în programul O Centură Un Drum al Chinei, o schemă de infrastructură de mai multe mii de miliarde de dolari destinată să se întindă din Asia de Est până în Europa.
Proiectul își propune să extindă în mod semnificativ influența economică și politică a Chinei și a stârnit îngrijorări în Statele Unite și în alte părți.
Rezumatul Ministerului de Externe spune că acordul va aprofunda cooperarea chino-iraniană în domenii precum energie, infrastructură, agricultură, îngrijire a sănătății și cultură, precum și securitatea cibernetică și cooperarea cu alte țări.
Iranul și SUA rămân blocate în discuții cu privire la posibilitatea de a găsi un compromis pentru a reînnoi acordul și a risipi temerile legate de un război mai larg din Orientul Mijlociu. O sursă apropiată negocierilor a declarat vineri că multe probleme rămân nerezolvate.
Wang, care la începutul săptămânii s-a întâlnit cu mai mulți omologi din țările arabe din Golf, preocupați de potențiala amenințare din partea Iranului, a mai spus că China speră să instituie un mecanism de dialog cu țările din Golf pentru a discuta problemele de securitate regională.