Cheltuirea banilor PNRR va fi supravegheată de Autoritatea de Audit din Curtea de Conturi, condusă de apropiați ai lui Dragnea. Ghinea: Instituția performează și nu ia decizii politizate

Cheltuirea banilor PNRR va fi supravegheată de Autoritatea de Audit din Curtea de Conturi, condusă de apropiați ai lui Dragnea. Ghinea: Instituția performează și nu ia decizii politizate

Inquam Photos

scris 13 iun 2021

Modul în care sunt cheltuite cele peste 29 de miliarde de euro din PNRR va fi supravegheat de Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi, condusă de apropiați ai lui Liviu Dragnea, printre care se numără și fostul senator PSD Niculae Bădălău. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, susține însă că instituția performează și nu ia decizii politizate.

Autoritatea de Audit e condusă de un președinte și de doi vicepreședinți numiți politic.

Urmărește-ne și pe Google News

Șeful instituției e Lucian Dan Vlădescu, promovat de PSD în 2017, în plină era Dragnea. Între 2012 și 2013, Vlădescu a condus Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP), fiind numit în această funcție de premierul de atunci Victor Ponta, la insistențele lui Liviu Dragnea, susțin surse politice pentru News.ro. În vara lui 2013, Vlădescu a demisionat cu scandal din fruntea ANRMAP, după ce a susținut modificarea legii, astfel încât pragul pentru achiziții directe, fără licitație, să fie ridicat de la 15.000 de euro la 100.000 de euro.

Florin Tunaru, originar din Teleorman, e vicepreședintele Autorității de Audit tot din 2017. Acesta a lucrat cu Liviu Dragnea la CJ Teleorman, ca șef de serviciu și, ulterior, director executiv la Direcția de Contabilitate. În perioada 2010-2011, Tunaru l-a consiliat pe șeful CJ Teleorman Liviu Dragnea în domeniul financiar-contabil și al finanțelor publice. In timpul guvernarii USL, a fost numit vicepresedinte al ANAF, tot cu susținerea lui Dragnea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO&FOTO România începe \ CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO România începe "bine" Euro2020 ca organizator: Arena Națională este plină cu apă, austriecii au mutat stadionul de antrenament după ce s-au amuzat de bălțile de pe iarbă

Și fostul senator PSD Niculae Bădălău ocupă un post de vicepreședinte al Autorității de Audit. În 1988, Bădălău a fost condamnat pentru că a furat patru saci cu grâu dintr-un depozit al statului. Bădălău a primit la acea vreme o pedeapsă de un an de închisoare, pe care nu a mai executat-o, pentru că Nicolae Ceaușescu, cu ocazia aniversării a 70 de ani, a amnistiat toate condamnările mai mici de 10 ani.  Bădălău apucase totuși să stea două săptămâni în arest.

Niculae Bădălău nu ar fi putut ajunge vicepreședinte al Curții de Conturi dacă, în urmă cu patru ani, nu ar fi modificat legea în interesul său. Articolul 47 din Legea de funcționare a Curții de Conturi (94/1992) impunea la acel moment trei criterii pentru ocuparea posturilor de președinte sau vicepreședinte: „studii superioare economice sau juridice, vechime de minimum 10 ani în specialitatea studiilor absolvite și pregătire profesională temeinică“. Cum Nicolae Bădălău e de profesie inginer, n-ar fi putut ajunge șef al Curții de Conturi. Prin urmare, Bădălău a depus personal un amendament la lege, astfel încât a adăugat o profesie la condițiile de studii: „economice, juridice sau inginerești”. Amendamentul a fost adoptat cu majoritate de voturi, căci PSD deținea controlul în Parlament.

Acesta nu a ajuns la conducerea Curții de Conturi, însă în vara anului 2020, a devenit vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi, exact în baza legii modificate de el cu trei ani înainte.

Sorin Cîmpeanu: Vom propune demararea concursurilor pentru posturile de directori în școli după 13 septembrie, nu pe 27 iulie CITEȘTE ȘI Sorin Cîmpeanu: Vom propune demararea concursurilor pentru posturile de directori în școli după 13 septembrie, nu pe 27 iulie

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, susține în emisiunea Insider politic de la Prima TV, că Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi este o instituție care performează.

”Relația instituțională dintre ministerul pe care-l conduc și această Autoritate de Audit este foarte bună. Chiar zilele trecute m-am întâlnit cu șeful Autorității de Audit și cu mai mulți auditori, printre care și domnul Bădălău. Avem o relație instituțională foarte bună si discuția a fost despre care va fi procesul de auditare din PNRR. Sunt optimist. Nu e decizia mea cine este acolo, este decizia statului român. Autoritatea de Audit este o instituție care performează, totuși. Așa cum noi ( Ministerul Fondurilor Europene - n.r.) suntem punctul de legătură al  Comisiei Europene pe modul în care se face programarea, se cheltuie banii, așa sunt ei punctul de legătură al Curții de Auditori a Uniunii Europene. Această Autoritate de Audit nu ia decizii politizate, tocmai pentru ca îi controlează și pe ei cei de acolo (Bruxelles- n.r).  Sunt obligat să am încredere și chiar am”, a spus Cristian Ghinea in emisiunea Insider politic, la Prima TV.

El a refuzat să facă alt comentariu pe acest subiect.

Ministrul Cristian Ghinea a vorbit în emisiune despre Planul Național de Redresare și Reziliență și despre negocierile cu Comisia Europeană pe acest subiect, despre PSD și modul în care Vasile Dîncu și Marcel Ciolacu se raportează la Liviu Dragnea, despre sistemul de pensii. și despre relațiile din USR PUS și alegerea conducerii alianței.

viewscnt
Afla mai multe despre
pnrr
curtea de cnturi
audit
nicolae badalau
cristian ghinea