CE atrage atenția asupra riscurilor OUG de modificare a Codurilor penale: "Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze"

CE atrage atenția asupra riscurilor OUG de modificare a Codurilor penale: "Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze"
scris 1 feb 2017

Președintele Comisiei Europene (CE), Jean Claude Juncker, și prim-vicepreședintele instituției, Frans Timmermans, au atras atenția cu privire la posibilele regrese ale României în lupta împotriva corupției din cauza ordonanței de urgență privind modificarea Codului Penal, adoptată marți seara de Guvern.

"Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu sa fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluțiile recente din România. Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupției este esențială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV). Raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare și de verificare publicat săptămâna trecută, a salutat bilanțul pozitiv realizat de către procurorii și judecătorii din România în abordarea corupției la nivel înalt. Totodată, a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres, sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniul de aplicare al corupției ca infracțiune va avea impact asupra evaluărilor viitoare. În acest context Comisia Europeană atrage atenția asupra posibilelor regrese și va examina în detaliu ordonanțele de urgență privind Codul penal și Legea cu privire la grațieri", se arată în declarația comună a președintelui și a prim-vicepreședintelui Comisiei.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Proiectul de lege privind grațierea trimis de Guvern în Parlament. Legea prevede grațierea genocidului și crimelor împotriva umanității CITEȘTE ȘI DOCUMENT Proiectul de lege privind grațierea trimis de Guvern în Parlament. Legea prevede grațierea genocidului și crimelor împotriva umanității

Guvernul a aprobat, marți seara, o ordonanță de urgență privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, care include redefinirea abuzului în serviciu, care nu va mai fi sancționat penal dacă prejudiciul este sub 200.000 lei.  Totodată, ordonanța reduce de la șapte la trei ani de detenție nivelul maxim al pedepsei în acest caz și  elimină sancționarea prin interdicția ocupării unei funcții publice.

Printre modificările adoptate marți se mai numără și dezincriminarea favorizării infractorului dacă fapta e săvârșită de un membru al familiei, iar favorizarea este dezincriminată dacă este vorba de emitere, aprobare sau adoptare de acte normative.

Ordonanța de urgență privind modificarea Codului Penal a fost publicată în Monitorul Oficial, marți noaptea.

viewscnt
Afla mai multe despre
ce
comisie
juncker
coruptie
ordonanta
abuz serviciu
cod penal
gratiere