Câte 100.000 euro pentru studenții din anii finali și românii din diaspora, ca să își dezvolte startup-uri

Câte 100.000 euro pentru studenții din anii finali și românii din diaspora, ca să își dezvolte startup-uri
scris 13 feb 2020

Studenții din anii terminali vor putea accesa grant-uri de până la 100.000 de euro pentru dezvoltarea unor startup-uri în domeniilor înaltelor tehnologii, în timp ce românii din diaspora vor avea aceeași sumă pentru înființarea de firme la întoarcerea în țară, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș. 

Cele două scheme se înscriu în cele 10 apeluri de proiecte de finanțare din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Capital Uman, aprobate joi de Guvern pentru a fi lansate în perioada februarie-martie. Valoarea celor 10 apeluri de proiecte însumează 250 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, printr-un proiect-pilot care urmărește înființarea a cel puțin 200 de startup-uri, studenții din ani terminali, din domeniul tehnic, vor putea accesa grant-uri de până la 100.000 euro pentru a dezvolta noi firme în IT, robotică sau automatizări industriale.

În funcție de rezultatele proiectului-pilot, programul va fi extins în următorul exercițu financiar, a arătat ministrul.

Comisia Europeană urcă estimările de creștere pentru economia României în 2020 și 2021. Politicile fiscale și deficitul – riscuri majore CITEȘTE ȘI Comisia Europeană urcă estimările de creștere pentru economia României în 2020 și 2021. Politicile fiscale și deficitul – riscuri majore

În același timp, românii din diaspora care doresc să revină în țară vor putea accesa, în programul  ”România te așteaptă”, un grant tot în sumă de până la 100.000 euro pentru a înființa firme. Obiectivul programului constă în dezvoltarea a cel puțin 180 startup-uri de către românii care se întorc în țară și crearea astfel a 1.000 de noi locuri de muncă.

Un alt apel de proiecte, în sumă totală de 30 milioane euro, ce urmează a fi lansat, se adresează companiilor, în vederea creșterii comptenețelor angajaților acestora în domeniul economiei digitale. 

Sunt vizați circa 8.000 de angajați, atât din companii mari, în vederea dobândirii și perfecționării cunoștințelor de operare a unor echipamente, cât și din întreprinderi mici și mijlocii, pentru dobândirea unor cunoștințe digitale.

viewscnt
Afla mai multe despre
start-up
apel
proiect
it
studenti
diaspora
finantare
fonduri europene