Cândva un intrus în politică, Trump se întoarce la Casa Albă mai puternic decât oricând

Cândva un intrus în politică, Trump se întoarce la Casa Albă mai puternic decât oricând
scris astăzi, 12:41

Cu o zi înainte de a părăsi Casa Albă în 2021, Donald Trump a promis să rămână o forță în politica americană. „Mișcarea pe care am început-o este doar la început”, a spus el într-un videoclip de adio. Ceea ce ar fi putut părea atunci a fi o iluzie sună acum ca o profeție, comentează Reuters.

Trump a părăsit funcția prezidențială ca o figură înfrântă și izolată, interzis pe rețelele sociale și repudiat de colegii republicani din propria sa administrație. Congresul, zguduit de atacul susținătorilor săi din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, pregătea un al doilea proces de punere sub acuzare împotriva sa.

Urmărește-ne și pe Google News

La 78 de ani, Donald Trump revine luni la Casa Albă mai puternic ca niciodată. El se confruntă cu mai puține bariere de protecție în timp ce urmărește un program care sparge normele, care deja întoarce Washingtonul pe dos și tulbură lumea. Fostul dezvoltator imobiliar, a cărui primă funcție aleasă a fost Casa Albă, este acum în mod plauzibil figura politică definitorie a începutului de secol XXI.

TikTok avertizează că s-ar putea închide de duminică, fără intervenția lui Biden CITEȘTE ȘI TikTok avertizează că s-ar putea închide de duminică, fără intervenția lui Biden

„Nu arată ca și cum ar fi fost respins. Se pare că versiunea sa de politică republicană este cât se poate de mainstream”, spune Julian Zelizer, profesor de istorie la Universitatea Princeton.

Spre deosebire de începutul primului său mandat în 2017, Trump este susținut de o victorie electorală clară, după ce a câștigat atât Colegiul Electoral, cât și votul popular.

Consilierii care, ultima dată, au încercat să atenueze cele mai agresive impulsuri ale sale au fost înlocuiți de loialiști dornici să supună Washingtonul voinței sale. Scepticii din cadrul Partidului Republican au fost dați la o parte, iar în locul lor au venit aliați care sunt nerăbdători să promoveze propunerile sale în Congres. O Curte Supremă înțelegătoare, din care o treime sunt persoane numite de Trump, a decis deja că acesta va avea o mare marjă de manevră pentru a face ceea ce dorește.

TARIFE MAI MARI, IMPOZITE MAI MICI ȘI O REPRIMARE A IMIGRAȚIEI. CE PREGĂTEȘTE TRUMP PENTRU ECONOMIA AMERICANĂ?

Titanii din Silicon Valley, care altădată se țineau la distanță, concurează acum pentru a-i câștiga favorurile. Cea mai bogată persoană din lume, Elon Musk, directorul general al Tesla, s-a oferit voluntar să îl ajute pe Trump să reformeze guvernul, în timp ce Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, și Jeff Bezos, fondatorul Amazon, vor fi prezenți la ceremonia de depunere a jurământului.

Trump, o fostă vedetă de reality TV, poate conta, de asemenea, pe o rețea de podcasteri și influenceri pentru a-și amplifica mesajul, în timp ce mass-media consacrate se luptă cu audiențe în scădere. Interviul său liber din octombrie cu podcasterul Joe Rogan a fost vizionat de 54 de milioane de ori pe YouTube, apropiindu-se de cele 67 de milioane de persoane care au urmărit dezbaterea televizată cu rivala sa democrată de la alegerile prezidențiale Kamala Harris.

În realitate, Trump moștenește o economie puternică și o frontieră sudică liniștită, numărul arestărilor de imigranți fiind mai mic în decembrie decât atunci când a părăsit funcția.

Cu toate acestea, el a declarat că intenționează să impună tarife vamale ridicate partenerilor comerciali și să expulzeze milioane de imigranți care au intrat ilegal în țară - politici care ar putea reaprinde inflația și ar putea pune presiune pe prețurile acțiunilor, pe care Trump le urmărește îndeaproape.

Un posibil obstacol în calea ambițiilor sale este piața obligațiunilor, unde investitorii ar putea fi speriați dacă datoria națională de 36.000 de miliarde de dolari crește dramatic sau dacă Congresul va ridica și mai mult limita de împrumut.

De asemenea, piețele ar putea reacționa negativ dacă Trump nu își respectă promisiunea de a prelungi reducerile fiscale din 2017 și de a reduce cheltuielile publice.

OMUL DIN FLORIDA TRANSFORMĂ DEZAVANTAJELE ÎN ATUURI

Când Trump și-a lansat a treia candidatură prezidențială consecutivă de pe proprietatea sa din Florida, în noiembrie 2022, norocul său era la pământ. Mulți dintre candidații săi preferați pentru Congres pierduseră în alegerile intermediare și se confrunta cu multiple anchete penale și civile. Rivali precum guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, stârneau entuziasmul republicanilor dornici să treacă peste anii Trump.

„Un om din Florida face un anunț”, scria New York Post disprețuitor la adresa lui Trump.

Dar alegătorii republicani s-au alăturat lui Trump după punerea sa sub acuzare în martie 2023 pentru acoperirea în documentele fiscale a unei plăți făcute către o vedetă porno în campania din 2016 pentru ca aceasta să tacă și să nu-i influențeze electoratul. Donațiile au început să curgă și el a obținut cu ușurință nominalizarea partidului.

Evenimente mai ample au jucat, de asemenea, în favoarea sa, deoarece alegătorii au devenit nemulțumiți de răspunsul președintelui democrat Joe Biden la creșterea prețurilor și la imigrația ilegală. Biden a renunțat la candidatura sa pentru realegere în iulie 2024, în urma unei prestații dezastruoase la dezbaterea cu Trump, lăsându-i Kamalei Harris puțin timp pentru a-și prezenta propriile argumente alegătorilor.

Trump a transformat, de asemenea, ghinionul în avantajul său, prezentându-și problemele juridice drept o campanie de persecuție politică și organizând o apărare de ultimă oră care, în cele din urmă, a forțat procurorii federali să renunțe la cele două dosare pe care le aveau împotriva sa, inclusiv unul pentru interferență electorală.

În iulie, când a fost zgâriat de glonțul unui posibil asasin, Trump a ridicat pumnul și a strigat „Fight! Fight! Fight!” (Luptă!), creând una dintre imaginile definitorii ale anului.

Pentru victoria sa din noiembrie, Trump a făcut incursiuni în rândul electoratului democrat tradițional, cum ar fi tinerii și hispanicii. Alegătorii au trecut cu vederea condamnările sale penale și avertismentul democraților că un candidat care refuză să recunoască înfrângerea sa din 2020 reprezintă o amenințare continuă la adresa democrației.

WASHINGTONUL, ÎNTORS PE DOS

Trump a amenințat că va epura forța de muncă federală și că va folosi Departamentul de Justiție pentru a-și hărțui dușmanii politici. El a invocat posibilitatea de a refuza să cheltuiască bani alocați de Congres, ceea ce ar putea duce la o confruntare constituțională.

A îmbrățișat, de asemenea, un program de expansiune teritorială - cum ar fi cumpărarea Groenlandei de la Danemarca și afirmarea controlului asupra Canalului Panama - ridicând posibilitatea ca al doilea său mandat la Casa Albă să fie la fel de haotic ca primul.

Chiar înainte de a depune jurământul luni, Trump a remodelat deja Washingtonul. Atât republicanii, cât și democrații împărtășesc acum abordarea sa mai conflictuală față de China și scepticismul său față de acordurile de liber schimb.

Tăierile propuse la programele populare de sănătate și de pensii, care au fost cândva un element de bază al propunerilor de buget ale republicanilor, nu mai sunt de actualitate.

Biden a menținut în vigoare multe dintre tarifele impuse de Trump și a depus eforturi pentru a reduce dependența SUA de semiconductorii produși în străinătate.

Cândva un intrus în politica americană, Trump a ajuns să o definească. „Este clar că din 2015 am intrat în era Trump”, spune Matthew Continetti, membru al American Enterprise Institute, un think tank conservator. „Încă nu s-a terminat”, a avertizat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
presedinte sua