VETO-ul extraordinar exercitat de Austria împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen a fost menit să crească presiunea asupra Comisiei Europene pentru a lua măsuri mai ferme împotriva migrației ilegale, iar cancelarul Karl Nehammer va veni la summitul UE din această săptămână cu cinci condiții referitoare la azil, iar una dintre propunerile sale ar sprijini, de pildă, construirea unui gard la granița dintre Bulgaria și Turcia, a aflat cotidianul „Kronen Zeitung”.
În România, menționează „Kronen Zeitung”, veto-ul Austriei pentru Schengen a stârnit o furtună de proteste: presa a exprimat deja critici dure, iar ministrul român de interne Lucian Bode îl acuză în mod deschis pe omologul său austriac Gerhard Karner că nu și-a respectat cuvântul dat, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Subiectul azilului, scrie cotidianul austriac, „va juca un rol important” la viitorul summit al UE de la Bruxelles. Cancelarul Karl Nehammer „a convenit în acest sens cu președintele Consiliului European, Charles Michel”, iar Austria dorește să formuleze cinci solicitări care trebuie implementate urgent la nivelul UE, potrivit „Kronen Zeitung”.
Guvernul federal austriac vrea să obțină în primul rând mai mulți bani de la UE. Prima sa condiție se leagă de acest aspect. Astfel, Comisia Europeană ar trebui să plătească pentru operațiunile din străinătate ale poliției naționale care servesc la combaterea migrației ilegale.
În plus, Comisia ar trebui să sprijine din ce în ce mai mult țările de la frontierele externe în ceea ce privește protecția frontierelor, în special cu mijloace financiare pentru viitoare proiecte de infrastructură. De exemplu, precizează „Kronen Zeitung”, prin construirea de garduri la frontiera dintre Bulgaria și Turcia (o idee cu care a cochetat încă de acum mulți ani și guvernul de la Sofia - n.r.).
CITEȘTE ȘI Erdogan l-a sunat pe Putin și l-a anunțat că trebuie să "curețe" nordul Siriei de forțele kurdeDe asemenea, Comisia Europeană ar trebui să instituie și să finanțeze un proiect-pilot pentru proceduri rapide de azil la frontiera externă a UE, propune Austria.
Viena ar vrea, de asemenea, ca procedurile de azil să fie posibile în țări terțe sigure (repartizarea solicitanților de azil - n.r.) - un model pe care Danemarca și Marea Britanie, de exemplu, îl urmează.
În același timp, Austria vrea să fie mai ușor de revocat statutul de protecție al persoanelor care au comis infracțiuni.
CITEȘTE ȘI Noi tensiuni în nordul Kosovo - drumuri blocate și schimburi de focuri. Belgradul vrea să desfășoare polițiști și militari sârbi în regiuneLegat de această ultimă condiție, Viena vrea să fie elaborată, de fapt, o nouă directivă europeană în ceea ce privește solicitările de azil, care să asigure, de pildă, un statut de protecție mai rapid sau un acces mai rapid pe piața muncii pentru persoanele respective (în condițiile în care și Austria se confruntă cu o lipsa acută de personal în special pentru locuri de muncă necalificate - n.r.).
Guvernul federal austriac a luat deja „mai multe alte măsuri pentru a se asigura că frâna în materie de azil este eficientă și că presiunea pe care o exercită solicitanții de azil asupra Austriei este redusă”, au declarat, în perspectiva summitului UE, sursele citate de „Kronen Zeitung”. Astfel, Viena va arăta că a cooperat cu președintele sârb Aleksandar Vucic și a obținut de la el ca regimul de scutire de vize pentru tunisieni și indieni să fie revocat. Pe de altă parte, Austria a anunțat deja o operațiune comună cu poliția din Ungaria, "Operațiunea Fox", pentru a-i împiedica pe imigranții ilegali să ajungă în Austria.
Cancelarul Karl Nehammaer a simțit nevoia să iasă, sâmbătă, cu o nouă declarație în care explică de ce Austria s-a opus aderării României și Bulgariei la Schengen, după ce refuzul Vienei a continuat să facă valuri și a stârnit critici și neînțelegere la nivel internațional, relatează cotidianul "Die Presse".
Această abordare a fost o chestiune de securitate pentru Austria, a reiterat cancelarul, reluându-și totodată criticile față de o politică de azil "eronată" a UE și acuzând presiuni la adresa Austriei. În opinia lui Nehammer, dezbaterea privind migrația a fost din nou pusă în mișcare la nivelul UE odată cu veto-ul Austriei, scrie News.ro.
Blocarea de către Austria, joi, a aderării României și Bulgariei la spațiul fără controale la frontieră a provocat o mare agitație. Criticile au fost exprimate nu numai de ministrul german de externe Annalena Baerbock, ci și de guvernele de dreapta din Italia și Ungaria, cunoscute ca fiind de linie dură în materie de migrație. De asemenea, România a recurs la măsuri diplomatice drastice și și-a rechemat ambasadorul în Austria pentru consultări, scrie "Die Presse".
CITEȘTE ȘI Cele mai importante bănci cu capital austriac din România au dat statul în judecată. BCR s-a dus și la CEDO"Nu va exista nicio extindere (Schengen) atât timp cât frontiera externă nu este protejată în mod eficient. Politica de azil eșuată a UE a cauzat această situație. Amenințările și argumentele polemice sunt folosite pentru a încerca să se crească presiunea împotriva Austriei”, a afirmat cancelarul. "Atâta timp cât 75.000 de străini ajung neînregistrați în estul Austriei, aceasta este o problemă de securitate și trebuie rezolvată odată", a punctat Nehammer.
După ce, de la jumătatea lunii noiembrie, tunisienii nu mai au voie să intre în Serbia fără viză, din ianuarie acest lucru se va aplica și indienilor, ceea ce ar fi de natură să oprească "turismul de azil prin Serbia", crede cancelarul austriac. El spune că solicitările de azil din partea tunisienilor au "scăzut drastic" după ce au încetat să mai fie scutiți de vize.
Ministerul austriac de Interne a citat, de asemenea, o serie de cifre pentru a explica abordarea restrictivă a Austriei. 40 la sută dintre migranți ar veni la Belgrad cu avionul și apoi ar ajunge în Austria cu ajutorul traficanților prin Serbia și Ungaria sau prin Serbia, România și Ungaria. Alți 40 la sută vin în Austria pe cale terestră din Turcia, prin Bulgaria sau România și Ungaria.
Cifre similare au fost recent puse sub semnul întrebării de experți în migrație, precum Judith Kohlenberger, notează "Die Presse". "Din punct de vedere pur geografic, Bulgaria nu este o rută relevantă pentru persoanele care călătoresc fără viză în Serbia. Și doar trei la sută dintre toți solicitanții de azil din Austria iau ruta prin România", a scris ea pe Twitter. "Faptul că Austria dă vina pe România și Bulgaria, dar nu și pe Ungaria sau Croația, este irațional și ipocrit", a spus experta citată de "Die Presse". Ministerul de Interne a contrazis cele trei procente despre care vorbește experta, deși și România a acuzat anterior Austria că a argumentat cu cifre false, notează cotidianul austriac.
În timp ce ministrul de externe Alexander Schallenberg, membru al aceluaiși partid conservator ÖVP din care face parte cancelarul, a subliniat vineri, la mai multe posturi de radio, că acțiunea Austriei nu a fost un veto, ci mai degrabă un "apel la ajutor", liderul regional din Viena al Partidului Popular, consilierul Karl Mahrer, a cerut sâmbătă, într-o declarație, ca veto-ul Austriei să fie luat în serios. Este necesară "o regândire a politicii de azil și migrație în Europa. Aceasta este singura modalitate de a garanta libertatea și securitatea ca drepturi fundamentale", a declarat Mahrer. O discuție despre distribuția solicitanților de azil într-o "Europă a libertății de călătorie și a unor sisteme sociale complet diferite nu ar duce nicăieri. O extindere a sistemului Schengen, care oricum nu mai funcționează, nu are sens", a spus el.