Mișcarea 5 Stele (M5S) este partidul care a obținut cele mai multe voturi în urma alegerilor parlamentare din Italia – 32,22%, după numărarea a 99% dintre voturi. Pe locul doi se situează Partidul Democrat cu 18,9% iar pe trei Liga Nordului cu 17,69%, scrie The Guardian.
Cu toate acestea, alianța de centru-dreapta formată din Forza Italia, Liga Nordului și Frații Italiei a obținut cele mai multe mandate în Parlament, aproximativ 36%, însă nu este suficient pentru a putea forma o majoritate, pragul fiind de 40%, arată news.ro.
Dintre cele trei partide ale alianței, Liga Nordului, condusă de Matteo Salvini, a obținut cele mai multe voturi (17,69%), urmată de Forza Italia (13,94%) și Frații Italiei (4,35%).
CITEȘTE ȘI Încercare de a opri Transgaz în preluarea DESFA: Compania a fost "pârâtă" anonim în Grecia că este anchetată de UE, informație publică din varăAstfel, niciuna dintre cele trei grupări – Mișcarea 5 Stele, alianța de centru-dreapta sau Partidul Democrat – nu a adunat destule voturi pentru a avea o majoritate prin care ar putea forma guvernul. Va fi, deci, nevoie de formarea unei coaliții de guvernare.
SCENARII POSIBILE
M5S și Liga Nordului
Mișcarea 5 Stele va fi partidul cu cele mai multe locuri în Parlament, 231 și împreună cu Liga Nordului, care are 123, ar putea forma o majoritate, având în total 354 de locuri. Deși până în prezent, Mișcarea a refuzat să accepte posibilitatea unei coaliții, Luigi di Maio pare dispus să intre la discuții: „Vom discuta cu toate celelalte partide”. Di Maio a adăugat că partidul său are o responsabilitate de a guverna. Mulți analiști consideră că aripa de stânga a partidului se va revolta în eventualitatea unei coaliții cu Liga.
M5S, Forza Italia și Liga Nordului
Această combinație ar avea 453 de locuri dintre care 99 ar fi ocupate de Forza Italia, partidul lui Berlusconi. Toate cele trei partide au exclus alte pacte după alegeri, dar un oficial al Ligii a sugerat că ar fi posibilă o alianță a dreptei cu M5S condusă de Matteo Salvini, liderul Ligii. Totuși, Salvini nu pare dispus să accepte acest scenariu, el spunând că este „loial” alianței cu Forza Italia, dar a adăugat că Liga are „dreptul și datoria” să guverneze.
CITEȘTE ȘI Franța, Italia, Spania și Germania vor introducerea unei taxe pe cifra de afaceri pentru multinaționale digitale precum Amazon și GoogleForza Italia, Liga Nordului și Partidul Democrat
O astfel de coaliție ar avea 327 de locuri în parlament, 222 de la partidele de dreapta și 105 de la democrați, dar aduce laolaltă viziunile diferite ale celor trei partide. Democrații sunt pro-Europa în timp ce cei din Ligă sunt anti-imigrație și critici ai UE. Un oficial al Partidului Democrat, Ettore Rosato, a spus că dacă rezultatele rămân așa cum sunt, „pentru noi este o înfrângere clară și ne vom muta în opoziție”.
M5S și Partidul Democrat
Această opțiune, care ar avea 336 de locuri în parlament, pare de asemenea greu de realizat. Matteo Ricci, fost vicepreședinte al Partidului Democrat, a spus că nu există nicio șansă ca democrații să ajute M5S să formeze un guvern. „Singurul aliat cu care ar putea cei de la M5S să formeze un guvern este Matteo Salvini, aceasta este singura lor opțiune”, a spus el.
Alegeri noi
Dacă nu există o majoritate clară, președintele italian, Sergio Mattarella, ar putea să opteze pentru menținerea actualului guvern condus de Paolo Gentiloni până când se vor organiza din nou alegeri. Acest proces ar putea începe abia după ce parlamentul se întâlnește pentru prima dată pe 23 martie.
CITEȘTE ȘI Consiliul Europei critică Suedia pentru înăsprirea condițiilor de primire a refugiaților și de acordare de azilFostul premier italian Matteo Renzi și-a anunțat luni demisia de la conducerea Partidului Democrat (PD), în urma înfrângerii 'clare' suferite de formațiunea sa de centru-stânga în alegerile legislative desfășurate duminică, transmit dpa, AFP și Reuters.
Partidul Democrat a suferit 'o înfrângere clară și evidentă' și 'este evident, în aceste condiții, că renunț la conducerea partidului', a declarat Renzi într-o conferință de presă la sediul din Roma al formațiunii, arată Agerpres.
El a precizat că nu va candida la viitorul congres al partidului.
PD a întrunit doar 18,7% din voturi în scrutinul legislativ, un minim istoric pentru centru-stânga. În 2014, în alegerile pentru Parlamentul European, partidul obținuse un scor record de 40,8%.