Alegeri în Moldova. Tentative de influențare a votului în Federația Rusă și stânga Nistrului

Alegeri în Moldova. Tentative de influențare a votului în Federația Rusă și stânga Nistrului
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 15:12

Șase cazuri de influențare a votului din Republica Moldova au fost constatate, duminică, până la ora 14.00, de misiunea de observare Promo-LEX. Două dintre acestea s-au întâmplat la secțiile de vot din Federația Rusă, iar altele în stânga Nistrului. Cazurile au fost comunicate de observatori și urmează să fie analizate, informează agora.md.

Tentativele de influențare a votului se referă la zvonuri, recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în raza de 100 de metri de la secția de votare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

La una secțiile din Federația Rusă, deschise la ambasada R. Moldova, la intrarea în secție, un grup de tineri ar fi oferi gratuit alegătorilor geci cu inscripția „Rusia-Moldova”. Grupul ar mai oferi alegătorilor, care deja au votat, invitații la o cafenea din apropiere, iar accesul s-ar face exclusiv în baza acestor invitații numerotate, comunică Promo-LEX.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Un alt grup ar oferi carduri „cetățeanului Moldovei în Rusia”, card despre care diverse organizării din Federația Rusă au anunțat anterior și care, la activare, oferă anumite beneficii.

„Este o infracțiune, dacă se adeverește”, precizează șeful misiunii de observare Promo-LEX.

Totodată, observatorii Promo-LEX au mai transmis că, în stânga Nistrului, la secția din Cocieri, un grup de cetățeni care se deplasau organizat de la secție, ar fi discutat că vor fi remunerați pentru vot.

La secția din Varnița, în raza de 100 de metri de la secție, un grup, în căutarea transportului care i-a adus la alegeri, discutau că au votat pentru un alt candidat contra unul candidat, iar pentru vot li s-a promis 1.000 de lei.

La secția din Sănătăuca, un grup de persoane discutau despre faptul că vor fi remunerați cu 400 de lei pentru vot și 100 de lei pentru transport.

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri moldova
referendum moldova