Aderarea României la OCDE va costa aproape 6 milioane euro, care trebuie plătite lunile acestea. Guvernul pregătește și sporuri pentru bugetarii din ministere, după modelul PNRR

Aderarea României la OCDE va costa aproape 6 milioane euro, care trebuie plătite lunile acestea. Guvernul pregătește și sporuri pentru bugetarii din ministere, după modelul PNRR
scris 14 sep 2022

Guvernul va trebui să achite în următoare luni, până la începutul anului 2023, circa 5,8 milioane de euro drept cheltuieli estimative asociate procesului de aderare Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Executivul are în vedere și asigurarea unui ”cadru de salarizare stimulant, similar cu cel prevăzut pentru PNRR” pentru angajații din ministere implicați în procesul de aderare, relevă date analizate de Profit.ro.

De ce este important: Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării și evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creșterii economice sustenabile și stabilității sociale. Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni - 23) sunt state dezvoltate, deținând peste 70% din producția și comerțul globale și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe.

Urmărește-ne și pe Google News

Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic de politică externă, care a întrunit sprijinul transpartinic al guvernelor postdecembriste ale României. Țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004, candidatură care a fost reiterată în mai multe rânduri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În data de 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a adoptat decizia privind deschiderea discuțiilor de aderare cu România (alături de alte cinci state - Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru), iar odată cu această decizie, România a obținut statutul de țară candidată la aderare.

Goldman Sachs - Situația economică din Europa este îngrozitoare, firmele americane cu majoritatea activității în SUA se vor descurca mai bine CITEȘTE ȘI Goldman Sachs - Situația economică din Europa este îngrozitoare, firmele americane cu majoritatea activității în SUA se vor descurca mai bine

Procesul de aderare

La 10 iunie 2022, Consiliul OCDE, în cadrul reuniunii ministeriale a Organizației, a adoptat Foaia de parcurs pentru procesul de aderare a României la Organizație, moment care marchează intrarea într-o nouă etapă a relaționării cu Organizația, fapt care impune o regândire a cadrului instituțional intern al relațiilor cu OCDE, pentru a face față în condiții de eficiență cerințelor derulării discuțiilor de aderare.

Adoptarea Foii de Parcurs a fost urmată de derularea unei misiuni oficiale (kick-off mission) a Secretariatului OCDE la București, în perioada 27-28 iunie 2022. Misiunea a avut ca obiectiv informarea autorităților române cu privire la etapele viitoare în procesul de aderare la OCDE, ca urmare a adoptării Foii de Parcurs pentru România, la 10 iunie 2022. Discuțiile au permis interacțiuni cu toate instituțiile cu atribuții în procesul de aderare la OCDE, atât la nivel politic, cât și tehnic.

Delegația OCDE a evidențiat că procesul de aderare este unul extrem de complex, care presupune o colaborare strânsă între structurile OCDE și autoritățile române și presupune alinierea la standardele Organizației, ceea ce echivalează cu o veritabilă preluare de ”acquis” al Organizației.

Totodată, delegația OCDE a subliniat faptul că nu există un calendar prestabilit de aderare, iar ritmul progreselor este determinat de meritele proprii ale fiecărui stat candidat.

În cadrul acestui proces, România urmează a fi evaluată de 26 comitete sectoriale, conform Principiilor-cheie pentru aderare menționate în Foaia de Parcurs, iar evaluările se vor desfășura în paralel conform ritmului și procedurilor stabilite de fiecare Comitet.

ULTIMA ORĂ Statul român va garanta 100% creditele străine, în primul rând americane, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statul român va garanta 100% creditele străine, în primul rând americane, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă

Costurile procesului de aderare

Noul statut de candidat OCDE impune României plata cheltuielilor estimative asociate procesului de aderare. 

Facturile sunt emise anual de către Secretariatul OCDE și trebuie achitate în avans. La începutul lunii iulie 2022, Secretariatul OCDE a transmis 2 facturi pro-forma în atenția autorităților române, privind cheltuielile estimative asociate procesului de aderare a României la OCDE pentru anul curent și anul următor, după cum urmează:

- Factura pe anul 2022 în valoare de 1.528.000 euro, care prevede 1 septembrie 2022 ca termen limită de plată;

- Factura pe anul 2023 în valoare de 4.270.000 euro, cu data de scadență la 1 ianuarie 2023.

Astfel, în total, Guvernul va trebui practic doar anul acesta să achite aproape 5,8 milioane de euro, mai exact 5.798.000 euro.

Potrivit Departamentului Juridic al OCDE/LEG, factura pentru 2022 acoperă costurile începând din 25 ianuarie, data deciziei Consiliului OCDE privind deschiderea discuțiilor de aderare cu România.

Sunt incluse printre altele cheltuielile asociate elaborării Foii de Parcurs, asistenței furnizate pentru pregătirea și redactarea Memorandumului Inițial, misiunii kick-off la București (27-28 iunie 2022) etc. În factura pentru anul 2023 sunt anticipate cheltuielile pentru evaluările tematice propriu-zise. Conform Departamentului Juridic al OCDE, în cazul unor resurse neutilizate, acestea vor fi reportate pe anii următori.

USR atenționează că Guvernul lucrează la modificarea criteriilor de guvernanță corporativă la companiile de stat, cu excepții pentru companii din energie și industria de apărare CITEȘTE ȘI USR atenționează că Guvernul lucrează la modificarea criteriilor de guvernanță corporativă la companiile de stat, cu excepții pentru companii din energie și industria de apărare

Salarizare ”stimulantă” pentru bugetarii implicați

În vederea aderării la OCDE, va fi înființat un Comitet național pentru aderarea României la OCDE, care se va reuni, la nivel politic (ministru/șef de instituție) și bva fi condus de către prim-ministru, care, în calitate de președinte al Comitetului, va asigura coordonarea politică generală a întregului proces.

Totodată, va fi înființată și o structură dedicate la Centrul Guvernului, în cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), structură care va prelua atribuții de secretariat tehnic al comitetului menționat, la care se vor adăuga atribuțiile necesare asigurării secretariatului Task-Force. Această structură va asigura suportul tuturor activităților necesare procesului tehnic al dosarului de aderare.

Guvernul are în vedere și ”înființarea, în toate instituțiile și autoritățile centrale implicate în procesul de aderare, a echipelor de lucru dedicate procesului de aderare la OCDE (structuri/experți cunoscători de limbă engleză sau franceză)”, prin promovarea de ordine de ministru care să formalizeze aceste structuri.

”Având în vedere faptul că aderarea României la OCDE este un proces complex, de durată, similar cu procesul aderării la Uniunea Europeană, se va avea în vedere echivalarea unui cadru de salarizare stimulant, similar cu cel prevăzut pentru PNRR, pentru echipele cu atribuții dedicate acestui proces din instituțiile și autoritățile centrale”, arată Guvernul în acest context.

viewscnt
Afla mai multe despre
ocde
negocieri
cheltuieli
cost
plata
guvern
spor
bugetari
pnrr