Liderii UE au ajuns la un acord de principiu pentru a rechiziționa o mare parte din profiturile excepționale generate de activele rusești înghețate și a le da Ucrainei, relatează The Guardian.
Acordul vine după aproape un an de negocieri legate de temeiul juridic pentru sechestrarea efectivă a 190 de miliarde de euro deținute în depozitarul central belgian de valori mobiliare Euroclear, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
S-a ajuns la un acord după ce formularea textului a fost modificată pentru a răspunde obiecțiilor Ungariei, care se opunea ca banii să fie folosiți pentru înarmarea Ucrainei.
Modul în care vor fi împărțite fondurile nu a fost încă decis, dar propunerea este de a utiliza 90% pentru programe militare și 10% pentru reconstrucție, cu posibilitatea ca o parte din bani să fie redirecționați către finanțarea de către UE a misiunilor de menținere a păcii din întreaga lume, pentru a răspunde astfel preocupărilor Ungariei.
Potrivit Politico, Ungaria a declarat că se va opune planului Comisiei Europene de a folosi 90% din profiturile din activele înghețate ale Rusiei pentru a cumpăra arme pentru Ucraina. "Poziția Ungariei este că nu vrem să ne implicăm în război, așa că nu trimitem arme", a declarat Balázs Orbán, mâna dreaptă a premierului ungar Viktor Orbán - cu care nu are nicio legătură de rudenie.
Potrivit propunerii Comisiei, 90% din veniturile provenite din activele rusești înghețate în Europa - în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro pe an - ar urma să fie destinate cumpărării de muniție, în timp ce restul va oferi asistență nemilitară Kievului. Balázs Orbán a susținut fie reducerea cotei de sprijin militar "la zero la sută", fie asigurarea unei derogări prin care Ungaria să nu contribuie la cumpărarea de arme - lucru considerat dificil din punct de vedere tehnic.
Măsura este încă încărcată de riscuri juridice, existând posibilitatea ca banii să trebuiască să fie returnați după război, dacă Rusia lansează o acțiune în justiție.
Miercuri, Kremlinul a declarat că o astfel de mișcare ar fi o încălcare flagrantă a dreptului internațional, dar diplomații UE au declarat că sunt cu toții de acord că profiturile sau dobânzile generate de activele înghețate ar putea fi folosite în Ucraina.
CITEȘTE ȘI Ministrul Economiei, despre restituirea tezaurului românesc: Vorbim de 90 de tone de aur care ar trebui să vină înapoi în RomâniaMișcarea a venit după ce Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe liderii UE să-și sporească sprijinul pentru mai multă acoperire aeriană, pentru a proteja orașele din est de bombardamentele rusești, inclusiv prin eliberarea activelor înghețate. "Agresorul ar trebui să plătească cel mai mare preț pentru război - acest lucru este în conformitate atât cu litera, cât și cu spiritul legii", le-a spus el liderilor UE într-un discurs video. El a mers mai departe, cerându-le liderilor UE doar să ia în considerare și capitalul deținut în banca belgiană.