Comisia Europeană a publicat un document prin care anunță că a făcut evaluarea preliminară a celei de-a treia cereri de plată a României în cadrul PNRR. Comisia Europeană a propus, potrivit documentului, suspendarea parțială a plății, deoarece Guvernul nu a îndeplinit șase jaloane. Deși pentru alte 62 de jaloane evaluarea a fost pozitivă, cele șase neîndeplinite cântăresc foarte greu.
România a făcut progrese importante în ce privește tratamentul bolilor infecțioase și cronice și este pregătită pentru a face față unor eventuale crize sanitare, însă mai are foarte multe lucruri de rezolvat pentru a asigura un acces cât mai bun al populației la servicii medicale, a declarat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, președinte al Comisiei pentru sănătate din Senatul României, la Profit Health.forum Ediția a XIV-a. Potrivit acestuia, sunt probleme noi care apar, cum ar fi cea a identificării consumatorilor de droguri, în cazul cărora abordările medicale ar putea fi diferite, subfinanțarea, dar și accesul derficitar al locuitorilor din rural la sistemul de sănătate.
România a luat 6 avize formale în procesul de aderare la OCDE din 26 necesare. Un aviz de luat rămâne pe Sănătate, unde se vor evalua experiențele și rezultatele raportate de pacienții cu afecțiuni cronice. Această inițiativă va permite statului să înțeleagă mai bine experiențele pacienților români, a declarat Luca Niculescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), la Profit Health.forum Ediția a XIV-a.
Prof. Dr. Carmen Orban, Consilier de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Șef Clinică ATI, Spitalul Universitar de Urgență București a dezvăluit, la Profit Health.forum Ediția a XIV-a, că urmează să aibă loc inaugurarea unei noi fabrici de medicamente la Turda - o importantă investiție germană a companiei Stada, care a beneficiat și de ajutor de stat.
Prețul de cumpărare a terenului pe care este amplasat Palatul Regal din Mamaia a fost decis în Consiliul Local Constanța.
România nu mai are niciun euro disponibil din creditele de angajament pentru Sănătate din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) deoarece toate contractele prevăzute în program au fost deja semnate, spune Alexandru Rogobete, secretar de stat, Ministerul Sănătății la Profit Health.forum Ediția a XIV-a.
Investiția în zona de infrastructură medicală trebuie să rămână o prioritate, iar la nivel de guvernanță trebuie să existe o continuitate a politicilor de sănătate indiferent de schimbările politice, pentru ca sistemul să facă față cu succes unor viitoare crize, a subliniat Prof. Dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial pentru sănătate publică, Administrația Prezidențială, la Profit Health.forum Ediția a XIV-a.
Blocul Național Sindical (BNS) a lansat un apel public către guvern pentru a reduce impozitarea pe muncă. Un studiu realizat de Departamentul Cercetare din cadrul BNS arată că nivelul contribuțiilor sociale din România transformă fiscalitatea muncii într-una excesivă. Ponderea lor față de veniturile din taxe este mult mai mare decât în statele Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD).
Numeroasele investiții în ambulatorii de specialitate și măsurile de control al infecțiilor implementate în spitale din întreaga țară vor spori reziliența sistemului de sănătate la o posibilă criză de sănătate în viitor, a declarat ministrul Săăntății, Alexandru Rafila, la Profit Health.forum Ediția a XIV-a. Ministrul a ținut să sublinieze că nu este previzionată, însă, niciun fel de astfel de criză în acest moment.
Guvernul a primit un timp suplimentar, de 10 zile, pentru a trimite către Comisia Europeană planul fiscal structural pentru perioada de șapte ani - 2025-2031, potrivit informațiilor Profit.ro. Astfel, noul termen până la care trebuie trimis planul este 25 octombrie, față de 15 octombrie anterior.