Peste 200.000 de români din străinătate au votat la alegerile prezidențiale până sâmbătă, la ora 21.00. În 2019, la aceeași oră, numărul votanților era de aproape 260.000 de persoane.
Austria și-a ridicat obiecțiile față de admiterea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen, decizia urmând să fie oficializată până la sfârșitul acestui an în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), dar controalele la frontierele terestre dintre Ungaria și România și dintre România și Bulgaria vor fi menținute pentru o perioadă inițială de cel puțin șase luni, potrivit unei declarații comune semnate de Austria, România, Bulgaria și de președinția ungară a Consiliului UE, publicată de aceasta din urmă.
Participanții la trafic vor putea reclama, printr-o sesizare însoțită de înregistrare video, nu doar comportamentul agresiv în trafic, ci și alte încălcări ale normelor rutiere, precum depășirea limitei maximă admisă de viteză, depășirile pe contrasens, nerespectarea culorii roșii a semaforului sau a trecerilor de cale ferată.
Marcel Ciolacu spune că a discutat la telefon cu Donald Trump, împreună cu premierul Ungariei, Viktor Orban, iar contextul a fost unul de securitate, el precizând că faptul că discută cu alți lideri europeni această criză de securitate, l-ar fi votat cu două mâini. Premierul a mai spus că anul viitor se termină și cu vizele pentru Statele Unite, arătând că așteptăm anunțul. Deja avem confirmarea că îndeplinim toate condițiile tehnice și urmează să fie înaintat în Congresul american, a mai spus el.
Analiza Bloomberg despre alegerile din România vizează în primul rând „problemele financiare iminente ale țării”. „Singurul lucru sigur este că, indiferent de cine va câștiga alegerile, România va trebui să se confrunte cu gaura fiscală”, scriu jurnaliștii publicației economice
România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat ministrul de Interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.
Exportul de gaze rusești în Europa, dar nu numai, a primit joi o nouă lovitură din partea administrației americane, care a decis sancționarea Gazprombank, brațul financiar al gigantului rus Gazprom și instituția care gestionează plățile “în ruble” ale clienților străini.
Autoritațile de la Bruxelles intenționează să forțeze companiile chineze să transfere proprietatea intelectuală companiilor europene în schimbul accesării subvențiilor UE, deocamdată doar în domeniul producției de baterii.
Votul în străinătate la alegerile prezidențiale a început vineri, prima secție deschisă fiind cea din Auckland, Noua Zeelandă.
Bugetul Ministerului Finanțelor a fost suplimentat cu suma de 750 milioane lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare în vederea majorarării plasamentelor MF la Exim Banca Românească, pentru susținerea operațiunilor desfășurate în numele și în contul statului.