Poliția atrage atenția asupra fraudelor cu investiții care folosesc nume ale unor companii mari și de încredere. Care sunt programele care nu trebuie instalate

Poliția atrage atenția asupra fraudelor cu investiții care folosesc nume ale unor companii mari și de încredere. Care sunt programele care nu trebuie instalate
scris 16 sep 2024

Poliția atrage din nou atenția asupra riscurilor pe care le prezintă investițiile prin intermediul unor platforme de tranzacționare on-line. Autoritățile informează că numele unor companii mari și importante, care inspiră încredere, precum Hidroelectrica, Transgaz, Petrom sau BRUA (proiect care vizează construcția unei conducte de transport gaze naturale pe ruta Bulgaria-România-Ungaria-Austria) sunt folosite sub pretextul că investițiile aduc profituri importante. Poliția face publice numele unor programe care nu trebuie instalate la solicitarea necunoscuților, fiindcă acestea dau acces la date personale stocate pe telefoane, laptopuri sau computere.

„Trading scam – autorii determină în mod fraudulos persoanele vătămate să realizeze investiții prin intermediul unor platforme de tranzacționare on-line, iar pentru câștigarea încrederii se folosesc imaginile și numele unor personalități din România. În aceste reclame se promovează ideea de investiție sigură  și câștiguri imense și rapide. Autorii se prezintă ca fiind consultanți financiari ale unor platforme de tranzacționare on-line. Aceștia apelează de pe diferite numere de telefon cu prefix de Marea Britanie, Franța, Elveția și folosesc de regulă un accent moldovenesc, arătându-se interesate de investiții în acțiuni (Hidroelectrica, Transgaz, Petrom, BRUA) și după ce poartă unele discuții generale – cu privire la locul de muncă al persoanelor apelate, veniturile de care dispun, ce doresc să facă cu banii câștigați din investiții – încearcă să-i convingă să investească sume din ce în ce mai mari. Persoanele vătămate sunt convinse sa-și instaleze pe telefoanele mobile aplicații de control la distanță (ANYDESK, Air Droid, AirDroid Business Daemon), prin intermediul cărora autorii accesează dispozitivele persoanelor vătămate, iar sub pretextul că vor fi îndrumați cu pașii ce trebuie urmați, le sunt accesate aplicațiile bancare ale acestora, iar apoi transferul fondurilor sunt efectuate fără acordul victimelor”, se arată într-un comunicat dat publicității de Inspectoratul de Poliție Județean Suceava.

Urmărește-ne și pe Google News
Oamenii cheltuiesc mai mult ca niciodată pe animalele lor de companie. Cheltuielile pentru îngrijirea copiilor, depășite CITEȘTE ȘI Oamenii cheltuiesc mai mult ca niciodată pe animalele lor de companie. Cheltuielile pentru îngrijirea copiilor, depășite
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Polițiștii revin si cu recomandarea ca cei care vor să investească să nu instaleze pe device-uru astfel de programe și să nu pună la dispoziție copii după cărțile de identitate, datele cardurilor bancare față verso, codurile generate de aplicațiile instalate  scrie News.ro.

„Profitând de datele personale și bancare puse la dispoziție, autorii retrag fără consimțământ diverse sume de bani din contul persoanelor. În cazul în care persoanele  refuză instalarea de programe în telefon se aplică metoda de securizare a conturilor. Victimele sunt apelate de către persoane ce se recomandă ca fiind angajați ai instituțiilor financiare, de pe numerele de telefon clonate ce aparțin instituțiilor bancare și li se aduce la cunoștință că cineva a încercat sa le acceseze conturile bancare iar pentru protecție li se sugerează transferul banilor într-un așa-zis cont securizat. Victimele transferă banii de bunăvoie în contul indicat după care le sunt dezinstalate aplicațiile bancare de pe telefoanele mobile”, precizează sursa citată.

Cazuistica de la nivelul județului arată că, în Suceava au fost înregistrate mai multe situații în care persoanele vătămate au depus sume foarte mari de bani la ATM-ul de tranzacționare criptomenede din incinta unui centru comercial din municipiul reședință de județ, crezând că astfel vor obține profituri, ca urmare a indicațiilor primite din partea autorilor, prin care li se sugerează că aceasta este o modalitate sigură și eficientă de tranzacționare la bursă.

Autoritățile recomandă încă o dată atenție la promisiunile de câștiguri mari și rapide sau la anunțurile care se prezintă pe termen limitat.
„Cumpărarea de acțiuni se realizează printr-un  intermediar autorizat care nu solicită plăți prin intermediul unei pagini de internet! Evitați persoanele fizice sau operatorii economici care nu afișează date de contact complete și se rezumă la o simpla adresă de e-mail! Nu furnizați date personale sau/și bancare!”, sunt sfaturile Poliției către cei care doresc să investească.

viewscnt
Afla mai multe despre
poliția
frauda
investitii