Acționarii societății care vinde polițe obligatorii pentru locuințe, PAID România, vor încasa dividende în sumă de 9,84 milioane de lei din profitul net aferent anului 2020, care s-a ridicat la 35,15 milioane de lei, fiind pentru al treilea an consecutiv când asigurătorul realizează astfel de plăți. Dividendele au atins 8,23 milioane în exercțiul financiar 2019 și 6,77 milioane de lei în anul 2018.
"Ca urmare a rezultatelor pozitive din ultimii ani, poziția financiară a societății s-a îmbunătățit considerabil, generând premisele acordării de dividende. Societatea își propune acordarea de dividende, în fiecare an, în cuantum de 6% din profitul acumulat, sub condiția respectării ratei de solvabilitate de minim 175%. Anul 2020 este al treilea an consecutiv pentru care PAID propune acordarea de dividende acționarilor săi. Pentru anul 2020, conform politicii societății privind gestionarea capitalurilor, Consiliul de Administrație a propus acordarea de dividende în sumă de 9.843 mii lei", se arată într-un document al companiei analizat de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu un capital social de 19,342 milioane de lei, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) a fost înființată în septembrie 2009.
Cei mai mari acționari ai companiei sunt Astra (în faliment), Groupama și Gothaer România (care va fi preluată de Allianz-Țiriac România), fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social. Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig (în faliment), Certasig, City Insurance, Ergo Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.
Societatea se află în proces de înlocuire a acționariatului, generat de falimentele celor doi acționari Astra și Carpatica.
Acțiunile Astra Asig ar putea fi preluate de Omniasig VIG, care a depus o ofertă neangajantă în acest sens, informație publicată în exclusivitate de Profit.ro.
Cunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010.
Fondul locativ național numără 9 milioane de locuințe și, raportat la numărul de polițe, gradul de cuprindere în asigurare se situează sub 20%.
Proprietarii care nu își asigură locuințele vor fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.
Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate. În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro.
CITEȘTE ȘI Ghiman, Telekom: Există pericolul unui blocaj iminent al economiei naționale. Multe firme însă s-au reinventatLa finele anului 2020, PAID Romania avea un portofoliu de 1,753 milioane de contracte în vigoare, în creștere cu 1,24% față de 2019. Societatea a plătit despăgubiri totale de 5,66 milioane de lei, de la 5,35 milioane de lei în 2019 și de la 3,32 milioane de lei în 2018.