Decizia ANCOM privind liberalizarea accesului la rețelele de comunicații fixe este greșită, susțin reprezentanții Orange România, liderul pieței de telefonie mobilă, care consideră că autoritatea de reglementare “și-a luat concediu” într-un moment nepotrivit.
“Consideram ca decizia ANCOM, de a-și «lua concediu» într-un moment în care piața are nevoie mai mult ca oricând de reglementare, este greșită. Ea va avea consecințe negative asupra utilizatorilor, care astfel nu vor avea posibilitatea să aleagă dintr-un număr suficient de mare de oferte și să beneficieze de o competiție reală pe piața de internet fix”, au declarat reprezentanții Orange România.
Accesul operatorilor de telefonie mobilă Orange și Vodafone la rețelele fixe ale altor operatori va fi posibil în urma unor negocieri comerciale, și nu prin reglementări impuse de autoritatea de profil, reiese dintr-o decizie a ANCOM dată joi publicității.
În ultima perioadă, reprezentanții Vodafone și Orange, principalii jucători de telecomunicații mobile, au afirmat că ANCOM ar trebui să liberalizeze accesul la rețelele de telecomunicații fixe ale altor operatori, fără a-i nominaliza, dar cu referire la RCS&RDS și Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom), pentru a putea lansa pachete de servicii fix-mobil.
În plus, susțineau reprezentanții celor doi operatori, rata de penetrare a internetului ar fi crescut și România va putea astfel să atingă obiectivele Agendei Digitale 2020.
“Decizia ANCOM împiedică o competiție reală între toți jucătorii prin menținerea barierelor de intrare pe piața de internet fix, în beneficiul operatorului dominant pe această piață. Deschiderea pieței de internet fix este esențială în contextul evoluției către servicii convergente, astfel încât să existe o competiție corectă între toți jucătorii din piață și să stimuleze investițiile tuturor acestor operatori în beneficiul utilizatorilor”, au mai spus reprezentanții Orange Romania.
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat, joi, că stabilit cu reprezentanții industriei în cadrul Consiliului Consultativ, în urma unei analize laborioase, faptul că piața relevantă de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură corespunzătoare pieței cu amănuntul este concurențială.
“Astfel, nu mai este necesară intervenția de reglementare pe această piață”, se arată într-un comunicat al instituției remis Profit.ro
În consecință, ANCOM a retras obligațiile impuse anterior Telekom Romania Communications, unul dintre cei mai mari jucători de telecomunicații fixe, considerând că operatorul nu mai deține putere semnificativă pe piața serviciilor de acces la elemente de infrastructură.
Practic, prin această decizie, ANCOM spune că nici RCS&RDS, cel mai important operator pe piața de telecomunicații prin cablu TV, nu deține putere semnificativă pe piața această piață.