Telekom Romania Mobile Communications (fost Cosmote Romania) va prelua prin absorbție companiile Telemobil, Germanos Telecom Romania și Sunlight Romania Filiala București, relevă acte consultate de Profit.ro.
Fuziunea, care va deveni efectivă de la 1 decembrie, ar trebui să genereze economii prin reducerea structurilor paralele administrative și de conducere și creșterea eficienței actului de decizie managerial, se arată în documente.
De asemenea, operațiunea va elimina relațiile comerciale dintre entitățile implicate și atingerea unor economii de costuri și timp, precum și consolidarea situației financiare a societăților implicate.
CITEȘTE ȘI Grupul grec OTE varsă aproape 620 milioane lei în capitalul Telemobil, pas spre remodelarea operațiunilor TelekomUn alt efect va fi elaborarea unui plan de investiții coerent, corelat cu necesarul și oportunitățile comune de investiții, cu strategia de dezvoltare de ansamblu a grupului OTE/Deutsche Telekom în România, se arată în proiectul de fuziune.
Anterior, la finele lunii mai, capitalului social al Telemobil a fost majorat cu 619,713 milioane de lei, la 979,803 milioane de lei, și acțiunile deținute la operatorul român de Cosmoholding Romania LTD, subsidiara din Cipru a companiei Cosmote Mobile Telecommunications (Grecia), au fost transferate către Telekom Romania Mobile Communications.
În plus, se arată în proiectul de fuziune, a avut loc rambursarea (în sumă egală cu valoarea majorării capitalului social din luna mai a acestui an) unei părți din debitul principal din împrumuturile intra grup încheiate de Telemobil cu Telekom Romania Mobile Communications în decembrie 2009, februarie 2010, iunie 2011 și decembrie 2012.
CITEȘTE ȘI Germanos Telecom Romania își majorează capitalul cu aproape 17 milioane euroTelemobil a intrat în grupul de comunicații deținut de Deutsche Telekom (Germania) și OTE (Grecia) în anul 2009, când a fost preluat de Cosmote pentru suma de 207 milioane de euro, din care 61 de milioane de euro pentru plata de acțiuni și 146 milioanwe de euro pentru preluarea de către compania elenă a unor datorii și alte obligații financiare.
Datoriile și obligațiile finaciare pe care Cosmote, parte a grupului elen de telecomunicații OTE, și le-a asumat urma să provină din preconizata extindere a rețelelor de telefonie 3G și CDMA, se arăta într-un comunicat al Cosmote din 30 iunie 2009.
OTE a fost nevoit să cumpere Telemobil, care opera rețeaua de telefonie mobilă Zapp, după ce fostul Cosmote România nu a reușit să cumpere în anul 2006 o licență 3G.
CITEȘTE ȘI Telekom suspendă activitatea retailerului online ClickShop.ro, de la 15 februarie. Vânzările electroIT vor continua pe germanos.roTelemobil avea la finele anului 2016 datorii totale de 1,03 miliarde de lei și capitaluri totale negative de 731 milioane de lei.
De asemenea, în intervalul 2008 - 2016, operatorul a închis în fiecare an pe minus, pierderea totală depășind un miliard de lei, iar afacerile s-au înjumătățit, la 101,2 milioane de lei.
Germanos Telecom Romania este liderul pieței locale de retail telecom și, potrivit proiectului de fuziune, vânzarea serviciilor Telekom Romania Mobile Communications (fost Cosmote Romania) reprezintă o parte importantă a afacerii.
Anul trecut, compania a înregistrat afaceri de 177,5 milioane de lei, în scădere cu aproximativ 6% față de 2015. Pierderea netă înregistrată de Germanos Romania a crescut la 52,2 milioane de lei, de la 39,77 milioane de lei în 2015. În intervalul 2008 – 2016, retailerul a raportat pierdere în fiecare an, care, cumulat, depășește 285 milioane de lei. De asemenea, în perioada analizată, datoriile Germanos au crescut de aproape 3 ori, la 580 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI Telekom Mobile va intra pe zona serviciilor bancare în T4Conform proiectului de fuziune, Germanos Telecom Romania și-a majorat capitalul social cu 76,23 milioane de lei, la 153,33 milioane de lei, operațiune finalizată în cursul lunii aprilie a acestui an. Ulterior, Germanos Grecia, cu o participație de peste 99,99% în acționariat, a transferat acțiunie deținute către Telekom Romania Mobile Communications.
Totodată, se arată în proiectul de fuziune, a avut loc rambursarea (în sumă egală cu valoarea majorării capitalului social) a debitului principal aferent contractului de împrumut contractat de Germanos Telecom Romania de la Telekom Romania Mobile Communications în decembrie 2012.
Sunlight Romania Filiala București este o filială a Germanos și este specializată în distribuția bateriilor Toeshiba și Sunlight, precum și vânzarea de cartele telefonice preplătite.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Telekom Romania intră pe zona bancarăAfacerile companiei au scăzut anul trecut cu 15,1%, la 181,1 milioane de lei. În 2016, pierderea netă a crescut de peste 10 ori, la 7,8 milioane de lei, conform datelor de la Ministerul Finanțelor Publice.
Datoriile Sunlight Romania au atins 124,76 milioane de lei la finele anului trecut, de la 99,9 milioane de lei în 2015.
Potrivit proiectului de fuziune, la finele anului 2016, datoriile celor 4 entități implicate în fuziune totalizau 7,002 miliarde de lei, din care Telekom Romania Mobile Communications – 5,285 miliarde de lei și Telemobil – 1,038 miliarde de lei.
“Având în vedere și prețul stabilit pentru transferul acțiunilor din Telemobil și Germanos (inclusiv Sunlight), Consiliile de Administrație ale societăților absorbite au decis ca activele nete aduse de societățile absorbite în fuziune trebuie evaluate la 1 euro (valoare de piață) pentru Telemobil și un total de 2 euro pentru Germanos împreună cu Sunlight, fiind, prin urmare, în conformitate cu rapoartele de evaluare emise de evaluatorul independent”, se arată în documentul consultat de Profit.ro.
După fuziune, capitalul social al Telekom Romania Mobile Communications va crește la 1,593 miliarde de lei și va fi controlat de Cosmote Mobile Telecommunications (Grecia) – peste 69,99%, Telekom Romania Communications (fost Romtelecom) – peste 29,99% și Societatea Națională de Radiocomunicații – o acțiune.
CITEȘTE ȘI Fostul Romtelecom, pierderi de 100 mil. euro în ultimii doi ani. Motivul - deprecierea investiției în fostul CosmoteTelekom Romania Mobile Communications este al treilea operator de telefonie mobilă de pe piața locală, cu afaceri de 1,96 miliarde de lei, cu 6% mai mult decât în 2015.
Operatorul este parte a grupului Telekom Romania, cu afaceri de un aproximativ miliard de euro în 2016.
Din grup mai face parte Telekom Romania Communications (fost Romtelecom), controlat direct de grupul elen OTE – 54,01% și Ministerul Comunicațiilor – 45,99%.