Irlanda de Nord nu va rămâne pe piața unică a Uniunii Europene și nici în uniunea vamală, după Brexit, a declarat ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, el adăugând că aranjamentele referitoare la graniță nu trebuie să erodeze integritatea Regatului Unit, transmite Reuters.
Reprezentantul pentru Brexit al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, a exprimat posibilitatea ca Irlanda de Nord să păstreze o parte din accesul la piața unică a UE, scrie News.ro.
”Vom ieși din Uniunea Europeană în 2019, ca Regat Unit. Trebuie să ne asigurăm că nu se face nimic care să submineze integritatea pieței Unice a Marii Britanii. Este dificil să îmi imaginez cum ar putea Irlanda de Nord să rămână, în timp ce restul țării iese. Cred că este imposibil”, a spus Brokenshire în timpul unui seminar care a avut loc luni la Bruxelles.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Brokenshire a reiterat insistența premierului Theresa May că Marea Britanie va ieși atât de pe piața unică cât și din uniunea vamală, în urma referendumului din 2016.
Londra a propus ”o graniță invizibilă”, fără puncte vamale sau controale ale imigrației, între Irlanda, stat membru al UE, și Irlanda de Nord, după Brexit, dar nu a exprimat propuneri concrete privind aranjamentele vamale, iar UE a criticat planurile ca fiind nerealiste.
Guvernul dee la Dublin a anunțat că nu va permite ca negocierile pentru Brexit să treacă de la discuțiile referitoare la separare la problemele comerciale dintre Marea Britanie și UE, așa cum insistă Londra, fără mai multe garanții legate de frontieră.
Ministrul irlandez de Externe Simon Coveney a ceut mai multe garanții că problema irlandeză va fi rezolvată chiar dacă viitoarele discuții comerciale dintre Marea Britanie și celelalte 27 de state membre vor eșua.
”Arătați-ne cum poate fi făcut pratic, cum poți să fii în afara pieței unice și a uniunii vamale și să nu ai infrastructură la graniță. Este vorba despre cum vor avea loc controalele”, a spus un diplomat european.
Cum Londra nu vrea să accepte controale între Irlanda de Nord și restul Marii Britanii, iar ambele părți vor evitarea introducerii controalelor de graniță între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, singura opțiune rămasă ar fi controale vamale între Republica Irlanda și restul UE.
”Asta ar complica exporturile Irlandei în UE, pentru că toate ar fi verificate ca și cum ar proveni din Irlanda de Nord, dar poate că ar fi o soluție mai puțin proastă decât a avea o graniță pe insulă”, a adăugat diplomatul european.
Negociatorii britanici și ai UE se vor întâlni la Bruxelles joi și vineri pentru noi discuții referitoare la Brexit.