Industria îngrijirii animalelor de companie este în plină expansiune, cu produse precum detergenți vegani și mâncăruri gourmet pentru câini. Branduri precum Dog by Dr. Lisa și Butternut Box oferă îngrijire și hrană premium pentru animale de companie, reflectând umanizarea în creștere a acestora, relatează The Economist.
În 2022, americanii au cheltuit 186 de miliarde de dolari pentru prietenii lor necuvântători, depășind cheltuielile pentru îngrijirea copiilor, ceea ce arată importanța tot mai mare a economiei animalelor de companie. Companii mari precum Mars, Nestlé și Colgate obțin venituri semnificative din diviziile dedicate animalelor de companie. De exemplu, Mars, cunoscută în principal pentru ciocolată, își extrage acum două treimi din venituri din îngrijirea animalelor de companie, inclusiv prin marca Royal Canin și clinicile veterinare, arată PetsCats.ro.
Pandemia de COVID-19 a accelerat aceste cheltuieli, pe măsură ce oamenii și-au adoptat animale pentru a combate singurătatea. Între 2019 și 2023, aceste cheltuieli au crescut anual cu 11%, depășind rata generală de creștere a consumului. Spre deosebire de alte tendințe din perioada pandemiei, cum ar fi yoga virtuală, animalele de companie nu au putut fi abandonate ușor după ridicarea restricțiilor. În ciuda inflației și dificultăților economice, consumatorii continuă să prioritizeze cheltuielile pentru animalele lor.
Morgan Stanley estimează că în acest an, cheltuielile pentru animalele de companie din SUA vor crește cu 2,5%, depășind semnificativ cheltuielile pentru îmbrăcăminte, și că piața va atinge 260 de miliarde de dolari până în 2030.
Un factor-cheie al acestei creșteri este schimbarea modului în care oamenii își privesc animalele de companie, văzându-le din ce în ce mai mult ca membri ai familiei. Milenialii și Generația Z, care adesea amână să aibă copii, tind să investească mai mult în îngrijirea animalelor și cadouri pentru ele. De exemplu, proprietarii din Generația Z cheltuie în medie 44 de dolari pe cadouri pentru animale, față de 17 dolari cheltuiți de baby boomeri. De asemenea, hrana pentru acestea evoluează, companii precum Freshpet înregistrând o dublare a vânzărilor în ultimii trei ani.
Industria profitabilă a animalelor de companie atrage acum noi jucători, inclusiv firme de capital privat care consolidează clinicile veterinare și companii precum Givaudan, care explorează piața hranei pentru animale de companie. Pe măsură ce cheltuielile continuă să crească, companiile sunt dornice să profite de această oportunitate.