Numărul românilor care merg să lucreze în străinătate a crescut la peste 400.000, potrivit INS

Numărul românilor care merg să lucreze în străinătate a crescut la peste 400.000, potrivit INS
scris 30 sep 2023

Nu doar tinerii pleacă, ci și cei maturi, în căutarea unui job mai bine plătit. Românii care fac naveta în afara țării la muncă depășesc 400.000, cu circa 200.000 mai mult decât acum 10 ani, arată datele INS consultate de HotNews.

Înafara celor plecați la muncă în afară mai sunt și românii care muncesc în altă localitate decât cea de domiciliu, care reprezentau aproape 30% din forța de muncă ocupată, mai arată datele INS. Și care, față de acum 10 ani, sunt cu 150.000 mai mulți.

Urmărește-ne și pe Google News

Din totalul românilor plecați în străinătate, peste 70% sunt la muncă, 7% sunt la studii, iar restul fie își vizitează familia fie sunt plecați în scop de afaceri, mai arată datele Statisticii.

Bărbații sunt mai mulți decât femeile, iar pe medii de rezidență se pleacă mai mult din urban decât din mediul rural. Cele mai multe plecări în străinătate sunt pentru 9-11 luni . Reamintim că Statistica s-a uitat în cadrul acestei cercetări la cei care pleacă pe o perioadă mai mică de un an, nu la cei care emigrează definitiv.

Județele din care se pleacă masiv sunt cele de mai jos (click pe imagine pentru a o mări):

De ce se mută românii în străinătate?

Potrivit sondajului Expat Insider realizat de InterNations, majoritatea românilor care lucrează în străinătate au fost recrutați prin diverse agenții (20%), urmați de 16% care și-au găsit singuri un loc de muncă și 8% care au fost trimiși în străinătate de către angajator.

În afară de motivele legate de muncă, unii s-au mutat în altă țară în principal pentru că doreau să locuiască în țara de origine a partenerului lor/din dragoste (12% față de 10% la nivel global) sau pentru că căutau o calitate mai bună a vieții (10% față de 6% la nivel global).

Cel mai comun domeniu în care lucrează românii este zona de IT (19% față de 11% la nivel global). Alte domenii includ finanțele (9%) și transportul și logistica (8%), precum și asistența medicală, producția și inginerie și educația (câte 7% fiecare).

În timp ce ponderea românilor care lucrează în transport și logistică este dublă față de media globală (8% față de 4% la nivel global), românii sunt sub-reprezentați în domeniul educației (7% față de 12% la nivel global).

Nivelul de educație în rândul românilor care lucrează în străinătate este similar cu media globală. De asemenea, ponderea românilor care dețin o diplomă postuniversitară/master (sau similară) este aceeași cu media globală (47%).

Antreprenoriatul pare a fi neobișnuit pentru românii care declară cu au jobul în altă țară: doar 2% au propria afacere (vs. 7% la nivel global), în timp ce 8% sunt lucrători independenți/independenți (vs. 11% la nivel global), arată sondajului Expat Insider al InterNations

Românii care lucrează în străinătate sunt în principal nemulțumiți de echilibrul dintre viața profesională și viața privată

În general, românii nu sunt atât de mulțumiți de viața lor profesională: doar 66% sunt mulțumiți de jobul lor în general (vs. 73% la nivel global), în timp ce 17% sunt ușor nemulțumiți iar 7% spun că sunt foarte ne mulțumiți de jobul lor

O privire mai atentă arată că românii care lucrează în străinătate sunt în principal nemulțumiți de echilibrul dintre viața profesională și viața privată. Doar 62% sunt mulțumiți de acest factor (față de 68% la nivel global), în timp ce 20% sunt nemulțumiți (față de 16% la nivel global). De asemenea, ei se plâng de lipsa oportunităților lor de carieră (50% față de 49% la nivel global), ore multe de lucru (71% față de 70% la nivel global) și securitatea locului de muncă (70% față de 67% la nivel global).

viewscnt
Afla mai multe despre
romani
strainatate
munca