Nivelul vânzărilor mondiale de armament a crescut în 2016 prima oară în cinci ani - raport SIPRI

Nivelul vânzărilor mondiale de armament a crescut în 2016 prima oară în cinci ani - raport SIPRI
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 dec 2017

Nivelul vânzărilor mondiale de armament a crescut în 2016 pentru prima oară în cinci ani, în contextul intensificării unor tensiuni geopolitice care au condus la o sporire a bugetelor alocate apărării, relatează CNN Money.

Nivelul vânzărilor celor mai importanți 100 de producători de armament a înregistrat o creștere cu 1,9% față anul precedent și au atins 374 de miliarde de dolari, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Creșterea vânzărilor de armament era așteptată și a fost determinată de implementarea unor noi programe naționale majore de înarmare, de operațiuni militare în curs în mai multe țări și de tensiuni regionale persistente care conduc la o cerere sporită de armament”, subliniază SIPRI în acest raport.

Producătorii de armament din Coreea de Sud, care aprovizionează tot mai puternic armata, au înregistrat cea mai importantă creștere în țările dezvoltate.

Ce seriale au urmărit românii în 2017 pe Netflix CITEȘTE ȘI Ce seriale au urmărit românii în 2017 pe Netflix

Creșterea cheltuielilor militare reflectă temeri cu privire la un potențial conflict cu Coreea de Nord. Astfel, vânzările societăților sud-coreene au crescut în 2016 cu peste 20%, la 8,4 miliarde de dolari.

Suma la nivel global include achizițiile consumatorilor, însă guvernele sunt de departe cele mai mari cumpărătorare de armament și sisteme de armament.

Companiile americane au continuat să domine în 2016 industria armamentului, înregistrând o creștere a nivelului vânzărilor cu 4%, la peste 217 miliarde de dolari - reprezentând 58% din vânzările la nivel mondial.

Grupul american Lockheed Martin - cel mai mare producător de armament din lume - a înregistrat o creștere de 11% a nivelului vânzărilor în 2016, printr-o creștere a livrărilor de avioane de vânătoare de tip F-35 și în urma achizișionării producătorului de elicoptere Sikorsky.

Creșterea înregistrată în Statele Unite cel mai aprobabil va continua, în contextul în care președintele american Donald Trump vrea să crească bugetul Pentagonului și să modernizeze arsenalul nuclear american, declară directoarea Programului SIPRI cu privire la Armament și cheltuieli militare Aude Fleurant.

Nivelul vânzărilor companiilor ruse a crescut cu 3,8% la 26,6 miliarde de dolari, o creștere mai modestă față de cea din ultimii ani.

Moscova și-a crescut cheltuielile în cadrul unei reorganizări a capacităților militare ruse, însă achizițiile au încetinit recent din cauza unor dificultăți financiare.

UNICEF: Unul din trei utilizatori de internet este copil sau adolescent sub 18 ani, la nivel mondial CITEȘTE ȘI UNICEF: Unul din trei utilizatori de internet este copil sau adolescent sub 18 ani, la nivel mondial

”Este o problemă de bani”, dă asigurări Fleurant. ”Ei (rușii) au fost afectați foarte dur de prăbușirea prețurilor petrolului și gazelor naturale”.

Conflicte regionale, precum cel din Marea Chinei de Sud, reprezintă o sursă majoră a creșterii vânzărilor de armament, subliniază ea.

Această regiune este tranzitată de căi maritime majore, iar subsolul ei este bogat în zăcăminte de petrol și gaze naturale, potrivit unor experți. China, Taiwanul, Vietnamul, Filipinele, Malaysia și sultanatul Brunei revendică insule de la Marea Chinei de Sud.

Tensiunile s-au amplificat începând din 2014, după ce China a transformat bancuri de nisip în insule, pe care a construit ulterior aerodromuri și porturi, a instalat sisteme de armament și a avertizat nave șii aeronave americane de război să nu se apropie de ele.

”Țări ca Vietnamul comandă submarine și aronave militare de patrulare, din cauza a ceea ce denunță drept o agresivitate chineză în aceste dispute teritoriale”, subliniază directoare SIPRI.

viewscnt
Afla mai multe despre
vanzare armanent
sipri