Radcom Inv, societate controlată în mod egal de Nicolae Badea și Gabriel Dogaru, a vândut participația de 0,8% deținută la Orange România, liderul local al pieței de telecomunicații mobile. Acțiunile au fost transferate către Atlas Services Belgium (Belgia) - 99,99% și Orange Participations (Franța), relevă datele analizate de Profit.ro.
Profit.ro a anunțat, la începutul anului 2020, că Radcom, societate care deține o participație de 0,8% din Orange România, se va diviza și va transfera către o altă firmă, Radcom Inv, activitatea de gestiune a investițiilor în companiile operaționale din grup și eventualele retrageri din acționariatul acestora.
"Partea de patrimoniu care se transferă constă într-un portofoliu de investiții/participații din cadrul unor societăți din România. Astfel, motivația principală a divizării constă în implementarea unei noi societăți care să ofere flexibilitate în dezvoltarea de noi activități/investiții, permițând în același timp eventuala retragere din anumite linii de business, fără ca acestea să afecteze patrimoniul deja existent al societăților din grup. În concret, noua societate va putea gestiona investițiile în societățile operaționale din grup, respectiv va putea decide asupra noilor investiții sau asupra eventualelor retrageri", se arată în proiectul de divizare a Radcom SRL, companie controlată în mod egal de Computerland România și Gabriel Dogaru.
Orange Romania a raportat pentru anul 2021, conform celor mai recente date publice, o cifră de afaceri de 5,84 miliarde de lei și un profit net de 597,1 milioane de lei, ambii indicatori financiari fiind în creștere față de 2020.
Profit.ro a anunțat, în luna februarie a acestui an, că Orange Romania a devenit acționar direct la fostul Telekom Romania Communications, în prezent Orange Romania Communications, în urma finalizării fuziunii companiei cu Orange Oro Holding, societate înregistrată în Cipru.
Orange Oro Holding a fost un vehicul creat de către grupul francez Orange pentru preluarea acțiunilor deținute de grupul elen OTE la fostul Telekom Romania Communications, respectiv 54,01% din capitalul social al operatorului de telecomunicații fixe.
În urma fuziunii, Orange Romania Communications este controlată acum de Orange Romania - 54,01% și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) - 45,99%.
MCID a primit, la începtul acestui an, două oferte pentru furnizarea de servicii de consultanță și de informare juridică în procesul de fuziune dintre Orange Romania Communications și Orange Romania, în scopul elaborării unei strategii de răspuns și de identificare a opțiunilor pe care le are în calitate de acționar minoritar semnificativ, astfel încât să își protejeze interesele și să maximizeze rezultatele obținute în urma procesului de integrare și fuziune.
Ofertele au fost depuse de asocierile formate din Toncescu și Asociații SPRL (lider), KPMG Tax și KPMG Advisory, respectiv Stratulat Albulescu SPRL (lider), Valorem Management Consulting și Arthur D. Little. Contractul a fost estimat la 4 milioane de lei (fără TVA) și se va încheia la 31 decembrie 2023, potrivit informațiilor MCID.