Președintele italian Sergio Mattarella l-a convocat duminică pe ministrul de Externe Paolo Gentiloni, ceea ce ar putea însemna că șeful statului a decis să îl însărcineze cu formarea unui nou Guvern, relatează Reuters.
Dacă Gentiloni, membru al Partidului Democrat al lui Matteon Renzi, va primi oficial mandatul, va trebui să înceapă consultările cu forțele politice pentru a forma următorul Guvern, potrivit News.ro. PD este partidul cu cei mai muți aleși în Parlament.
UPDATE Președintele italian Sergio Mattarella i-a încredințat lui Paolo Gentiloni mandatul de a forma un nou Guvern, după demisia lui Matteo Renzi. Ministrul de Externe demisionar a acceptat, cu rezerve, relatează La Repubblica.
La finalul unei întâlniri cu șeful demisionar al diplomației, Mattarella a subliniat că țara “are nevoie de un Guvern în scurt timp”, pentru că există “scadențe și termene de respectat, pe plan intern, european și internațional”.
Potrivit cotidianului italian, președintele vrea un Guvern învestit în funcție până joi, când are loc Consiliul European.
Președintele italian a discutat joi, vineri și sâmbătă cu reprezentanții politici din țară, pentru a găsi o soluție pentru ieșirea din criza rezultată după demisia premierului Renzi.
Majoritatea partidelor au cerut convocarea de alegeri anticipate, însă marți, Mattarella a dictat, în mod neașteptat, două condiții privind convocarea alegerilor. Mai întâi, Curtea Constituțională trebuie să se pronunțe asupra actualei legi electorale care vizează camera inferioară a Parlamentului, o decizie care nu este așteptată înainte de 24 ianuarie. După aceea, Parlamentului trebuie să traseze noi reguli electorale pentru ambele camere.
Ținând cont că legea italiană prevede 45 de zile de campanie, este puțin probabil ca scrutinul să aibă loc înainte de luna aprilie.
Premierul Italiei, Matteo Renzi, și-a depus miercuri seară demisia la biroul președintelui, însă acesta ar putea să rămână ca interimar la rugămintea lui Mattarella. Demisia prim-ministrului vine după ce alegătorii italieni au respins categoric prin referendum agenda de reforme constituționale propuse de guvernarea sa.