Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a declarat sâmbătă, la întrevedere bilaterală cu omologul norvegian, Bjørn Arild Gram, în marja Conferinței de securitate de la Munchen, că achiziția celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor completa dotarea Forțelor Aeriene Române cu mijloace moderne, la standarde NATO, în etapa de tranziție către aeronavele de generația a V-a – F-35, are o mare relevanță în ecuația regională de securitate.
Aflat la lucrările Conferinței de securitate de la Munchen, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut sâmbătă, 17 februarie, o întrevedere bilaterală cu omologul norvegian, Bjørn Arild Gram. Potrivit Ministerului Apărării, oficialul român a evidențiat perspectivele consolidării relațiilor bilaterale în domeniul apărării, în special în contextul de securitate actual deosebit de complex, exprimând aprecierea pentru interesul Norvegiei vizavi de evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre, scrie News.ro.
În acest sens, ministrul a salutat poziția părții norvegiene de a menține calendarul agreat pentru livrarea aeronavelor F-16 Fighting Flacon destinate escadrilelor a doua și a treia ale Forțelor Aeriene Române.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Achiziția celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor completa dotarea Forțelor Aeriene Române cu mijloace moderne, la standarde NATO, în etapa de tranziție către aeronavele de generația a V-a – F-35, are o mare relevanță în ecuația regională de securitate. Am salutat confirmarea, de către omologul norvegian, livrării aeronavelor în concordanță cu graficul agreat de livrare, ceea ce ne asigură predictibilitate în operaționalizarea celor două escadrile", a declarat Angel Tîlvăr.
Cei doi interlocutori au reconfirmat viziunea comună asupra importanței coerenței posturii aliate de descurajare și apărare pe întregul flanc estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Cei doi oficiali au avut poziții convergente în ceea ce privește importanța menținerii sprijinului pentru Ucraina, o țară suverană care a fost invadată în mod nejustificat și ilegal de către Federația Rusă.
MApN precizează că a fost evidențiată, de asemenea, nevoia de sprijinire a Republicii Moldova, un stat vulnerabil la amenințările hibride ale Moscovei.
”Am salutat deschiderea Norvegiei pentru a se alătura eforturilor de consolidare a rezilienței Chișinăului în contextul multiplelor amenințări venite dinspre Federația Rusă și am reiterat sprijinul constant pe care România îl asigură pentru parcursul european al Republicii Moldova", a declarat ministrul Tîlvăr.