Mihai Ponea (ANSVSA): În acest an avem sute de tone de alimente contaminate retrase de pe piață

Mihai Ponea (ANSVSA): În acest an avem sute de tone de alimente contaminate retrase de pe piață
scris 20 nov 2021

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a retras și distrus de pe piață, în ultimele luni, sute de tone de alimente contaminate, anul acesta înregistrându-se o creștere cu 30-40% a alertelor alimentare, fie că vorbim de carne de pasăre cu salmonella, fructe și legume cu pesticide sau înghețată și pește cu listeria.

"Anul acesta am avut o creștere cu 30-40% a alertelor alimentare, pe anumite segmente, și sute de tone de produse alimentare contaminate retrase de pe piață. Îngrijorarea numărul 1 a serviciilor veterinare din România este contaminarea cu salmonella și în special cu cele două serotipuri: salmonella enteritidis și salmonella typhimorium. Sunt peste 1.000 de serotipuri de salmonella, dar acestea două sunt extrem de periculoase, provoacă toxiinfecții alimentare destul de grave, iar după examenele de detecție am constatat apariția celor două tulpini extrem de virulente. De aici îngrijorarea noastră. Încă din luna august am făcut o analiză pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF) și am constatat o creștere față de 2020 pe alertele cu salmonella. Începând cu luna octombrie am demarat un plan național care să vizeze controlul cărnii de pasăre în special proveniență Polonia, unde creșterea alertelor a fost de peste 40%, dar au mai fost și din alte state membre, precum Ungaria. Din luna octombrie constatăm zilnic apariția de probe neconforme de salmonella, care se retrag automat de pe piață", a declarat pentru AGERPRES vicepreședintele ANSVSA, Mihai Ponea.

Urmărește-ne și pe Google News
Austria PREMIERĂ: Lockdown la nivel național pentru oamenii nevaccinați împotriva covid-19 CITEȘTE ȘI Austria PREMIERĂ: Lockdown la nivel național pentru oamenii nevaccinați împotriva covid-19

Acesta a subliniat că în ceea ce privește produsele provenite din Polonia, acestea nu se vor mai pune pe piață, deși e liber schimb, până când laboratorul nu certifică siguranța acelui produs pentru consumatori. "Vom face acest lucru până când frecvența apariției de produse neconforme va fi aproape de zero, către asta tindem", a transmis vicepreședintele Autorității, adăugând că a crescut numărul controalelor oriunde a existat un semnal de îngrijorare.

El a menționat că Programul Național Strategic va fi modificat în sensul relaxării controalelor în zonele unde în ultimii ani nu au fost alerte alimentare, dar vor fi intensificate pe segmentele unde s-au înmulțit aceste alerte.

"Dacă în ultimii 3-5 ani pe segmentul baruri, de exemplu, nu am avut decât 1% probleme, iar pe segmentul supermarketuri am avut 300%, aici vom crește frecvența controalelor, iar dincolo o vom scădea, în așa fel încât să eficientizăm echipele de control din România. Programul este deja pe site, îl publicăm la sfârșitul anului și va demara din anul următor. Anul acesta ne-am mărit capacitatea analitică, încercăm să regionalizăm și să eficientizăm activitatea atât pe cea de laborator cât și pe cea a controlului oficial și nu în ultimul rând să digitalizăm", a spus Mihai Ponea.

Mai multe detalii AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
ansvsa
alimente
retragere