După un an de la obținerea licenței de la Banca Națională a României, acționarii MaxyGo Credit IFN au decis să diminueze capitalul social cu 1,625 milioane de lei, la 1,5 milioane de lei, printre motive numărându-se interesul scăzut al populației în contractarea creditului de consum, pe fondul costurilor ridicate impuse de inflație.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De asemenea, operațiunea a fost motivată de evoluția activității de creditare desfășurată pe parcursul unui an de funcționare a companiei și interesul acționarului majoritar MaxyGo Invest Holding în a investi în alte zone de interes cu trend ascendent din economia româneasca, cu posibilitatea de a majora capitalul social în viitor, dacă evoluția pieței financiare va fi favorabilă.
Diminuarea capitalului s-a realizat prin micșorarea numărului de acțiuni și restituirea către acționari până la data de 31.12.2023 a sumelor aportate, respectiv MaxyGo Invest Holding - 1,56 milioane de lei, Apostol Luciana - 52.500 lei, Stanciu Carmen Silvia - 10.000 lei și Niță Laura Marinela - 10.000 lei. Pe de altă parte, capitalul companiei a fost suplimentat cu 7.500 lei, prin aportul acționarului Alexandru Apostol.
La finele anului trecut, conform datelor de la Ministerul Finanțelor Publice, MaxyGo Credit IFN a raportat un profit net de 23.080 lei la venituri totale de 144.484 lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul bulgar Eurohold nu renunță la piața asigurărilor din România, după falimentul EuroinsProfit.ro a anunțat, în iunie 2022, că MaxyGo Credit IFN a obținut de la Banca Națională a Românie (BNR) autorizația pentru desfășurarea activității și va începe să acorde primele credite la mijlocul lunii iulie.
Compania este controlată de holdingul românesc MaxyGo Invest, cu o cotă de 96%, alături de Alexandru Apostol - 1,68%, Luciana Apostol - 1,68%, Laura Marinela Niță - 0,32% și Carmen Silva Stanciu - 0,32%.
"Motivele principale ale înființării companiei sunt oportunitatea de business, având în vedere valoarea creditelor acordate de instituțiile financiare nebancare (IFN) din România, care a atins nivelul record de peste 37,5 miliarde de lei la jumătatea anului 2021, precum și susținerea financiară a rețelei de asistenți în brokeraj, respectiv cei 624 de colaboratori pe care MaxyGo Broker de Asigurare îi are la acest moment", spunea pentru Profit.ro, în luna februarie 2022, Alexandru Apostol, directorul general al MaxyGo Invest Holding.
El conduce și MaxyGo Broker de Asigurare, unde deține 50% din acțiuni, alături de Luciana Apostol - 50%, potrivit termene.ro.
Principalii acționari ai MaxyGo Invest Holding sunt Jairzinio Niță - 15,92357%, Alexandru Apostol și Luciana Apostol, fiecare cu o participație de 12,34076%. Restul acțiunilor revin unui număr de 58 de persoane fizice, cu participații sub 4,5%.
CITEȘTE ȘI Telekom Romania Mobile în T2: venituri totale de 69,3 de milioane de euro și o creștere a bazei de clienți cu 3,1%"Planurile pentru acest an sunt acordarea de credite în sumă de 3 milioane de lei, capitalul social investit, urmând să suplimentăm fondurile proprii cu linii de finanțare externe", spunea Apostol în februarie 2022.
La finele anului 2022, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), MaxyGo Broker de Asigurare s-a plasat pe locul 14 în ierarhia jucătorilor de profil după volumul primelor intermediate, cu o cotă de 1,38%.