Românii au primit, în perioada 2009 - 2015, despăgubiri de 20 milioane de euro pentru că au stricat sau li s-au furat peste 70.000 de telefoane asigurate, potrivit datelor Marsh Broker de Asigurare transmise la solicitarea Profit.ro.
Asigurarea telefoanelor este un produs din ce în ce mai căutat pe piața locală și, potrivit brokerului, principalii operatori de telefonie mobilă din România furnizează abonaților acest produs.
“Am început să gestionăm acest tip de programe în 2009, iar anul trecut am depășit pragul istoric de 500.000 telefoane asigurate (...) Din perspectiva dezvoltării produselor, tendința este să ne îndreptăm spre produse cât mai acoperitoare însoțite de un nivel ridicat al serviciilor, dar și un preț mai mare”, a declarat directorul general al Marsh România, Cristian Fugaciu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El spune că, în afară de telecom, domenii precum distribuția de energie, retail online și offline, dealeri auto, rețele de distribuție carburant, producători sau distribuitori de mobilă și producători de bunuri de folosință îndelungată reprezintă zone cu potențial pentru dezvoltarea unor astfel de programe de asigurare.
Asigurarea pentru telefon acoperă orice avarie accidentală, dar și furtul. Avaria reprezintă un eveniment care se produce întâmplător și nu ca urmare a unei intenții sau a neglijenței utilizatorului.
Furtul trebuie să fie declarat la poliție și, pe baza documentului emis, se activează polița de asigurare.
Din experiența brokerului, acest tip de asigurare acoperă cele mai multe dintre situațiile în care un telefon poate fi avariat.
Termenii și condițiile poliței oferă un grad foarte mare de acoperire. Există și situații care nu se încadrează în acoperirile poliței, însă acestea sunt, de cele mai multe ori, cazuri în care proprietarul a avut intenția de a distruge aparatul sau a fost neglijent.
Prețurile unei polițe variază între 1 și 10 euro pe lună, în funcție de prețul telefonului sau tabletei și de acoperiri.
Ce fel de pagube produc românii telefoanelor asigurate?
Circa 85% dintre daune sunt cauzate de avarii accidentale, cele mai multe dintre acestea fiind reprezentate de scăparea telefonului, iar 7% dintre daune sunt produse de contactul cu lichide, majoritatea dintre acestea fiind scăpări în apă sau în vase cu apă.
Marsh a gestionat peste 70.000 de daune, telefoane avariate sau furate în perioada 2009 - 2015.
“Estimarea noastră este că valoarea totală a daunelor gestionate se ridică la aproape 20 milioane euro, sume suportate de asigurători. Pornind de la aceste statistici, putem presupune că valoarea telefoanelor din România avariate sau furate începând din 2009 și până în prezent s-ar putea cifra la 300 milioane de euro, acest lucru contribuind la cererea din ce în ce mai mare pentru acest tip de asigurare”, spune șeful brokerului.
CITEȘTE ȘI Vânzările de ceasuri inteligente și brățări fitness se vor dubla în acest an în România, la peste 75.000 unitățiStatisticile Marsh arată că, deși multă lume așa s-ar fi așteptat, nu copiii sunt cei care produc cele mai multe daune telefoanelor sau tabletelor. Dimpotrivă, spune brokerul, telefoanele și tabletele aflate în preajma copiilor sunt mai bine protejate.
Cele mai frecvente cazuri de avariere prin scăpare a unui telefon se înregistrează în rândul posesorilor de iPhone 6, cel mai probabil din cauza formei dar și a greutății reduse.
Aproape 40% dintre avariile accidentale se întâmplă în weekend. Nici vacanțele nu sunt de bun augur pentru telefoane, cele mai multe dintre daune se produc vara, în perioada concediilor sau înainte sărbătorilor de iarnă.
Potrivit estimărilor Marsh, 1 din 5 cumpărători de telefoane sunt asigurate, însă tendința este una de creștere. Până la 6 din 10 posesori de smartphone-uri premium decid sa incheie o asigurare.
Anul trecut, în România au fost vândute 2,5 milioane de telefoaane inteligente (smartphone-uri).