Luxten Lighting Company, concesionarul serviciului de iluminat public din București, vrea să-și deschidă o nouă facilitate turistică în Azuga, pe lângă hotelul de 5 stele Lux Garden inaugurat în 2008, și să contracteze credite de până la 6 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru proiecte energetice.
Astfel, într-o AGA a companiei de luna trecută a fost aprobată propunerea directoratului cu privire la achiziția unui teren în vederea dezvoltării unei facilități de agrement turistic în Azuga.
De asemenea, a fost aprobată negocierea cu BERD pentru contractarea a două facilități de credit, una de până la 1 milion de euro în cadrul programului BERD-UE "Facilitatea de finanțare a energiei durabile pentru IMM din România" și una de până la 5 milioane de euro în cadrul programului "Facilitate de finanțare a eficienței energetice pentru municipalitățile din România" derulat de aceleași instituții.
CITEȘTE ȘI Achiziții publice: criteriul calitate-preț, obligatoriu pentru consultanță și proiectare la proiecte importante. Care sunt noile reguliÎn 2008, Luxten a inaugurat hotelul de 5 stele Lux Garden din Azuga, investiție estimată la acea dată de experții în turism la circa 6-7 milioane euro. Hotelul este construit pe un teren cu o suprafață de circa 6.000 de metri pătrați și este amplasat la baza pârtiei de schi Sorica. Are 50 de camere și dispune de un restaurant cu 100 de locuri, două săli de conferințe, piscină, jacuzzi, precum și centru de fitness si masaj.
Luxten Lighting este cunoscută opiniei publice în special pentru contractele de concesiune a serviciului de iluminat public încheiate cu mari municipalități din țară, inclusiv cu primăria Capitalei, pentru contractul pe 10 ani de achiziție de energie electrică semnat cu cel mai ieftin producător, Hidroelectrica, contract expirat în 2014, dar și pentru faptul că a avut-o angajată part-time pe fiica fostului președinte Traian Băsescu, Elena Băsescu, pe un salariu lunar de circa 2.000 de euro.
Recent, Consiliul Concurenței a amendat Luxten cu aproape 1,2 milioane euro pentru încheierea cu Hidroelectrica a unei înțelegeri anticoncurențiale pe piața producerii și comercializării de energie electrică. În aceeași speță a fost amendată și Hidroelectrica, plus alți 9 clienți ai producătorului de energie hidro, suma totală a sancțiunilor ridicându-se la circa 37 milioane euro.
CITEȘTE ȘI BRD și Raiffeisen Bank, ofertanți pentru o posibilă emisiune de obligațiuni a PoșteiLuxten a fost înființată în 1993 de către Zoltan Boszormenyi, acesta cumpărând fabrica de becuri Electrofar București. Ulterior, în 1998, compania a achiziționat și fabrica de contoare electrica AEM Timișoara. Boszormenyi și-a vândut participația la Luxten în 2003 oamenilor de afaceri Claudiu Nicolae Rădulescu, Ionel Pepenică și Olimpia Moica, cea din urmă fiind și în prezent directoare la AEM Timișoara.
În prezent, acționarii principali ai Luxten Lighting Company SA sunt, în ordinea deținerilor, Claudiu Nicolae Rădulescu (50,31% din acțiuni), Ionel Pepenică (24,15%) și Olimpia Moica (21,19% din acțiuni). Alți acționari, persoane fizice și juridice, controlează, cumulat, 4,33% din capitalul societății.