Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a afirmat că în România sunt aproximativ 300.000 de firme care nu au cont bancar, dintr-un total de 1,6 milioane de firme. Heiuș a precizat că se lucrează la modificarea Codului de procedură fiscală, însă aceste firme nu pot fi obligate să își deschidă conturi.
Întrebat, într-o emisiune difuzată duminică, de Digi 24, dacă a crescut gradul de conformare voluntară la plată, șeful ANAF, Lucian Heiuș, a precizat că acesta a ajuns la 86 la sută.
”Astăzi putem să discutăm de un grad de conformare la declarare de 95 la sută, de conformare la plată de 86 la sută”, a declarat Lucian Heiuș, citat de News.ro.
Întrebat, de asemenea, dacă a devenit mai ușor de plătit, șeful ANAF a explicat că nu este greu, dar că sunt foarte multe firme care nu au cont bancar.
”Nu mi se pare greu. Nu este greu astăzi să faci o declarație și să o depui, nu este greu nici să faci o plată. În schimb, am constatat, făcând diverse analize, există undeva în jur de 300.000 de agenți economici care nu au cont bancar. ANAF nu are nicio vină. Nu au cont bancar prin care să își ruleze plățile, veniturile, lucrează numai prin numerar. Am fost la fel de surprins. Mai mult, o parte dintre ei sunt înregistrați în scopuri de TVA. Totalul este 1,6 milioane. O firmă din patru din România nu are cont bancar”, a subliniat Heiuș.
Șeful ANAF a adăugat că lucrează la modificarea Codului de procedură fiscală.
”Acum lucrez la o modificare la Codul de procedură fiscală prin care încerc să reglementez acest aspect. Îmi este teamă că s-ar putea să ne lovim de niște directive europene, nu poți să îi impui cuiva să își deschidă un cont bancar. Pe de altă parte mi se pare anormal să înființezi o firmă, primești toate înregistrările, dar nu te mai duci să deschizi un cont curent la bancă cum este normal. Și vii în data de 25, dacă vii, cu plăsuța și plătești niște impozite cash la trezorerie. Cei care nu au cont bancar sunt prinși într-o analiză de risc că ceva se întâmplă acolo”, a declarat Lucian Heiuș.
28 noiembrie - Profit Financial.forum