Pasterze, cel mai mare ghețar din Austria, s-a topit de "de două până la patru ori" mai rapid în 2022 fața de media ultimilor ani, din cauza încălzirii globale, potrivit institutului național de meteorologie ZAMG, relatează AFP.
"Rezultatele preliminare ale măsurătorii de toamnă indică un an extrem", a declarat șefa departamentului de monitorizare a climei, Marion Greilinger, potrivit unui comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Grosimea gheții a scăzut cu 3,7 metri chiar și în partea superioară cu peste 3.000 de metri altitudine", față de 1,6 metri anterior, a menționat sursa citată.
Primăvara, adâncimea zăpezii din Alpi nu a fost niciodată atât de mică, peste care s-a suprapus praful de nisip din Sahara, scrie Agerpres.
Prin urmare, zăpada a absorbit mai mult căldură, topindu-se mai repede și privând ghețarii de stratul lor protector de la începutul verii. Gheața a fost apoi supusă unei serii de valuri de căldură.
Rata mare de topire va duce mai devreme decât se aștepta la moartea zonei inferioare a Pasterze, pe o distanță de zece kilometri, care face parte din masivul Hohe Tauern (sud) din Alpii de Est, explică institutul ZAMG.
Același fenomen a fost observat în această vară în întregul sistem montan alpin, unde se află 4.000 din cei 220.000 de ghețari ai planetei.
La începutul lunii iulie, prăbușirea unui bloc uriaș al ghețarului Marmolada, în Italia, a ucis 11 oameni, ceea ce a demonstrat gravitatea situației.
Germania a anunțat luni pierderea unui ghețar, în timp ce un raport difuzat miercuri indica topirea record a ghețarilor elvețieni în acest an.
Atribuit de experți încălzirii globale, acest fenomen contribuie la creșterea nivelului mării, la instabilitatea terenurilor și la secetă
Erste Ergebnisse der #Gletscher-Messungen im Herbst 2022 auf #Pasterze und in #Sonnblick-Region von ZAMG und @bokuvienna: Heuer zwei bis vier Mal so hohe Schmelzraten wie im langjährigen Durchschnitt. https://t.co/fhFVvX82Zs pic.twitter.com/pLvUgiTGBL
— zamg.at (@ZAMG_AT) September 29, 2022