Un antreprenor român și compania Hora, din Reghin, lansează prima chitară smart din România, denumită Nobl. Chitara este echipată cu un looper și permite muzicienilor să experimente și cu compoziții noi.
În 2019, Profit.ro a premiat compania Hora, semnalând că aceasta este condusă de jumătate de secol de același om - VEZI AICI
Proiectul s-a născut din colaborarea între Doru Radu, antreprenor pasionat și fondator al companiei de tehnologie Iviteb, și fabrica de instrumente muzicale Hora din Reghin. Chitara este disponibilă în ediție limitată pe site-ul oficial la 4900 de lei, arată Start-Up.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO Românii de la oraș se mută în ritm record la țară. Viața liniștită de la sat cu bani făcuți în urban e modă occidentală. Merită? Povestea unui caz concretLa capitolul tehnologie, chitara vine echipată cu un looper avansat, integrat perfect în instrument. Acesta permite muzicienilor să experimenteze liber cu compoziții noi, să exerseze game și progresii sau să creeze melodii complexe, totul într-un mod natural și intuitiv. Nobl poate fi conectată la pedale, MIDI sau PC, ceea ce oferă o gamă largă de opțiuni pentru personalizarea și extinderea performanței muzicale.
Partea superioară a chitarei este realizată din lemn solid de molid. Lateralele și spatele sunt fabricate din mahon, iar griful este din abanos, un lemn extrem de durabil și plăcut la atingere. Pentru un sunet de precizie și claritate, prăgușul este confecționat din os.
Procesul de fabricație durează două luni
Nobl înregistrează și prelucrează sunetul, dar îi oferă muzicianului posibilitatea de a-și exprima creativitatea fără restricții sau intervenții din partea tehnologiei.
Procesul de fabricație durează aproximativ două luni, timp necesar pentru uscarea corespunzătoare a lemnului, care asigură calitatea acustică excepțională. După etapele îndelungate de cercetare, ajustări și prototipuri, Nobl a trecut prin trei variante de materiale și design pentru a ajunge la forma.
"Prin Nobl, prima chitară smart românească, am vrut să oferim artiștilor o unealtă nouă care îmbină măiestria unui instrument muzical clasic și pasiunea pentru sunetul autentic cu avantajele tehnologice. Ne dorim ca muzicienii să aibă libertatea de a explora și crea în moduri noi, fără a pierde esența și căldura unui instrument clasic, tocmai de aceea nu am stat pe gânduri atunci când Doru Radu a venit cu propunerea de proiect către noi. Tehnologia și muzica pot face lucruri minunate împreună”, a declarat Nicolae Bâzgan, Director general Hora Reghin.
CITEȘTE ȘI FAN Courier cumpără o flotă de 40 de furgonete electrice Maxus Ediție limitată de 50 de chitare
Pentru pasionații de muzică și colecționari, Nobl se lansează inițial într-o ediție limitată specială. Primele 50 de chitare din această serie exclusivă vor purta semnătura directorului fabricii Hora Reghin, care își dedică expertiza acestei instituții de peste 50 de ani. Această semnătură simbolizează atât măiestria tradițională, cât și dedicarea echipei care a contribuit la crearea fiecărui instrument.
Pe lângă distribuția internațională, Nobl va dezvolta o comunitate online activă, unde utilizatorii vor putea accesa lecții personalizate și tutoriale pentru folosirea looper-ului integrat, disponibile pe bază de abonament.
În plus, o aplicație mobilă dedicată va aduce o dimensiune de gamification, cu template-uri pentru beat-uri, backing tracks și multe alte funcționalități menite să inspire creativitatea și să facă procesul de învățare mai dinamic și captivant.
„Aveam deja un pedalboard cu looper avansat, dar dura mult până făceam tot setup-ul. Trebuia să leg un amplificator, cabluri multe, aveam nevoie de spațiu și dura mult de fiecare dată. Munceam cam 20 de minute să fac setup-ul, cântam 10, îmi dădeam seama că nu știu nimic și îmi lua alte 20 de minute să strâng la loc. Așa că am început să mă gândesc cum aș putea folosi tehnologia, să nu mai fie nevoie să setez de fiecare dată totul. Am vrut să mă bucur mai rapid de pasiunea mea pentru muzică, așa că am început research-ul și am căutat cea mai bună variantă, una care să sune bine și fără ca device-ul să fie on. Așa am ajuns să fac Nobl.” - Doru Radu, fondatorul Nobl, antreprenor în serie, proprietar al iviteb, companie de tehnologie.