Călugării belgieni din ordinul trapist care produc unul dintre cele mai apreciate sortimente de bere din lume s-au orientat spre vânzările online pentru a se asigura că producția lor - realizată în serie limitată - va ajunge direct la iubitorii acestei băuturi artizanale și nu la speculanți, informează Reuters.
Abația Sfântul Sixtus, în care trăiesc 19 călugări, produce bere din anul 1839 și a început să o vândă către public în 1878, însă în serie limitată și cu vânzări controlate, pentru a se asigura că procesul de fabricare a berii nu prevalează în fața vieții monahale și nu produce mai mulți bani decât are nevoie mănăstirea, arată Agerpres.
După Al Doilea Război Mondial, călugării belgieni au optat pentru a-și vinde produsul artizanal doar în fața porților abației, în loc de a le comercializa în barurile locale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Odată cu avântul luat de berile artizanale și cu site-urile care elogiau berea lor, Westvleteren XII, considerată una dintre cele mai bune din lume, călugării belgieni au implementat în 2005 un sistem de rezervări prin telefon.
Clienților le este permis să comande două lăzi de bere de colecție, însă nu au dreptul la mai mult de o achiziție într-un interval de 60 de zile.
Cumpărătorii au descoperit însă metode pentru a eluda aceste reguli, folosind numere diferite de telefon pentru a cumpăra cantități mai mari decât limita admisă, iar în unele cazuri au vândut la prețuri uriașe berea astfel achiziționată.
CITEȘTE ȘI FOTO Un restaurant din Marea Britanie a servit din greșeală unui client o sticlă de vin de 4.500 de lire sterlineIncluzând un depozit financiar, o ladă cu 24 de beri costă 60 de euro (2,50 de euro per sticlă). Călugării belgieni cer clienților să nu vândă aceste beri artizanale unor terți, însă la Bruxelles berea Westvleteren XII ajunge să coste cel puțin 12 euro.
Călugării din această abație au dezvăluit că au aflat recent că o singură sticlă din berea lor s-a vândut la Dubai cu prețul de 300 de euro.
Vorbind despre această situație neplăcută pentru ordinul trapist, renumit pentru regulile sale de conduită extrem de severe, călugărul Godfrid a spus că picătura care a umplut paharul a fost reprezentată de un eveniment ce a avut loc anul trecut, când un supermarket olandez a stocat 7.200 de sticle de Westvleteren XII și le-a vândut, cu ajutorul unei reclame în care apăreau călugări, cu prețul de 9,95 euro fiecare.
Abația belgiană s-a orientat de acum la un sistem de rezervări online, conceput pentru a implementa mai eficient limita de două lăzi achiziționate la intervale de cel puțin 60 de zile.