ULTIMA ORĂ Eșec rapid în încercarea americanilor de a trimite o nouă rachetă pe Lună după jumătate de secol

ULTIMA ORĂ Eșec rapid în încercarea americanilor de a trimite o nouă rachetă pe Lună după jumătate de secol
scris 9 ian 2024

Astrobotic, compania americană care a lansat ieri o misiune pe Lună, a anunțat deja acum, oficial, că nu mai există "nicio șansă" pentru aselenizarea modulului său, din cauza unei scurgeri de combustibil, informează BBC.

VEZI AICI CE URMAU SĂ FACĂ AMERICANII

UPDATE NASA a anunțat că amână misiunea Artemis 3, până în septembrie 2026, menită să trimită astronauți înapoi pe Lună pentru prima dată de la încheierea misiunii Apollo în 1972, precum și misiunea Artemis 2, până în septembrie 2025, în timpul căreia un echipaj va face ocolul Lunii fără a aseleniza.

Urmărește-ne și pe Google News

Astrobotic, cu sediul în Pittsburgh, a transmis doar că există suficient combustibil pentru a opera modulul său de aselenizare Peregrine ca o navă spațială. Este de așteaptat însă ca modulul de aselenizare să rămână fără combustibil în aproximativ 40 de ore, a declarat firma, la scurt timp după ora 17:00 GMT (19:00, ora României), arată news.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO Mickey Mouse devine personaj de filme horror CITEȘTE ȘI VIDEO Mickey Mouse devine personaj de filme horror

Modulul de aselenizare de 1,2 tone a fost lansat luni de la Cape Canaveral, cu intenția de a aseleniza la sfârșitul lunii februarie.

"Având în vedere scurgerea de combustibil, nu există, din păcate, nicio șansă de aselenizare ușoară pe Lună", a precizat compania într-un comunicat postat pe X.

"Echipa și-a actualizat estimările, iar în prezent ne așteptăm să rămânem fără combustibil în aproximativ 40 de ore de acum încolo - o îmbunătățire față de estimarea de aseară. Echipa continuă să lucreze pentru a găsi modalități de a prelungi durata de viață operațională a lui Peregrine", a transmis Astrobotic.

VIDEO Melodii de Crăciun interzise CITEȘTE ȘI VIDEO Melodii de Crăciun interzise

Robotul lunar, denumit Peregrine, a fost dezvoltat de start-up-ul Astrobotic, cu sprijinul NASA, care a însărcinat compania să transporte echipamente științifice pe Lună - un contract în valoare de 108 milioane de dolari.

Lansarea trebuia să inaugureze o serie de misiuni susținute de agenția spațială americană, care dorește să se bazeze în parte pe sectorul privat pentru ambițiile sale lunare.

Dacă Astrobotic reușea să aterizeze pe Lună, așa cum era prevăzut, la 23 februarie, putea deveni prima companie care va reuși această performanță.

În ultimii ani, companii israeliene și japoneze au încercat să aterizeze pe Lună, dar aceste misiuni s-au soldat cu prăbușiri.

Un miliardar britanic cumpără 25% din Manchester United. Nu este epilogul visat. Fiu de tâmplar, cunoscut pentru negocierile dure CITEȘTE ȘI Un miliardar britanic cumpără 25% din Manchester United. Nu este epilogul visat. Fiu de tâmplar, cunoscut pentru negocierile dure

"Să duci America pe suprafața Lunii pentru prima dată de la Apollo este o onoare extraordinară", a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, șeful Astrobotic, John Thornton. Cu toate acestea, el a spus că este conștient de dificultatea sarcinii și de riscul de eșec.

viewscnt
Afla mai multe despre
ula
peregrine
luna