Cele peste 100 de piese, evaluate la peste o jumătate de miliard de euro și care vor fi expuse pe simezele Muzeului Național de Artă din Timișoara (MNArT) în cadrul expoziției "Brâncuși: surse românești și perspective universale", au ajuns în Capitala Europeană a Culturii și vor fi montate de către o echipă de specialiști din Marea Britanie.
Expoziția beneficiază de împrumuturi excepționale de la Muzeul Național de Artă Modernă, Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă din București și Muzeul de Artă din Craiova, precum și din colecții particulare, fiind cea mai importantă expoziție dedicată marelui sculptor în ultima jumătate de secol în România.
Vernisajul va avea loc pe 30 septembrie și va rămâne deschisă până în 28 ianuarie 2024, cu un program de vizitare de miercuri până duminică, între orele 10,00 - 20,00.
Lucrările sculptorului român aduse la MNArT sunt evaluate la peste o jumătate de miliard de euro.
Doina Lemny, specialist în opera lui Brâncuși, care trăiește la Paris, a curatoriat expoziția de la Timișoara, la fel cum a făcut-o și pentru multe alte evenimente dedicate lui Brâncuși în state europene. Lemny spune că expoziția aduce în atenția publicului diferite etape ale parcursului artistic al artistului, de la operele create sub influența învățământului de la Școala de Arte Frumoase din București la confruntarea cu sculptura lui Rodin, până la decizia sa radicală de a abandona modelajul pentru a adopta metoda șlefuirii directe. În dialog cu sculpturile va fi expusă și o inedită selecție de fotografii și fragmente filmate de artist.
Doina Lemny, curatorul expoziției Brâncuși din Timișoara, dezvăluie provocările proiectului
Nu vor lipsi dintre operele expuse celebrele lucrări Sărutul, Măiastra, Pasărea în văzduh, Muzele (Dra Pogany și Muza adormită), Somnul, Peștele, Capul de copil. Doina Lemny spune că expoziția va include piese care nu au părăsit niciodată până acum muzeele care le dețin..
“Este cea mai importantă expoziție Brâncuși. Invităm nu doar timișorenii, ci toți românii să descopere, să cunoască Timișoara, să cunoasă Brâncuși. Îi invităm să ne bucurăm de un succes de ani de zile, de un artist ce duce de decenii numele României peste hotare - Constantin Brâncuși”, spune Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania, partenerul principal care susține proiectul Capitalei Culturale Europene la Timișoara.
“Brâncuși e un exemplu foarte bun de ce înseamnă un mod frumos de a promova România. Au fost și alte proiecte de diplomație culturală în ultimii ani, sezonul Româno-Francez, Europalia și altele, dar cred că și această Capitală Culturală - care chiar dacă e găzduită de Timișoara, e a României – e un alt astfel de mod de a promova țara”, a spus Ovidiu Șandor, un antreprenor din Timișoara cunoscut mai ales pentru businessurile din real-estate. El este însă și fondatorul fundației Art Encounters și este un cunoscut iubitor și colecționar de artă.
“E foarte important să vedem firmele – atât cele antreprenoriale, cât și cele internaționale prezente în România – implicate și în cultură. Dincolo de plăcere sau cunoaștere, în foarte multe țări cultura este o industrie și mi-ar plăcea să devină la fel și în România. Sunt țări unde contribuția culturii la PIB este între 3 și 7%. Sigur că România nu e nici pe departe acolo, dar are premisele să dezvolte această componentă. Nu putem să ne dezvoltăm nici măcar economic dacă nu ne vom dezvolta cultural, social. Aceste proiecte, chiar dacă par cumva imateriale, iar impactul lor e de lungă durată, sunt necesare”, spune Ovidiu Șandor, fondatorul fundației Art Encounters, unul dintre organizatori expoziției.
Constantin Brâncuși, desenat de Horațiu Mălăele, cadou pentru Ovidiu Șandor, fondatorul Findației Art Encounters, care s-a ocupat de expoziția din Timișoara
Expoziția este coorganizată în Capitala Europeană a Culturii de către Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, prin filiala Timișoara.
"L-am adus pe Brâncuși acasă. Au sosit la Muzeul Național de Artă Timișoara toate operele de artă pentru expoziția 'Brâncuși: surse românești și perspective universale'. Deoarece acestea au valoare de tezaur, au fost transportate cu mașini speciale dotate cu sistem antișoc, sistem de ancorare și sistem de securitate complet închis și izolat, care nu poate fi accesat din cabină. Transportul a fost urmărit prin satelit cu indicarea locației exacte a mașinilor în orice moment. Lucrările lui Brâncuși se vor bucura de același nivel ridicat de securitate și în interiorul Muzeului National de Artă Timișoara, deoarece Consiliul Județean Timiș a investit în sistemul de supraveghere și control acces", a transmis, joi, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, într-o postare pe Facebook.