Temperaturile din regiunea arctică din Siberia au crescut până la o medie record pentru luna iunie, pe fondul unui val de căldură care alimentează unele dintre cele mai grave incendii de vegetație din această zonă, conform datelor prezentate marți de Uniunea Europeană (UE), citate de Reuters.
Temperaturile la nivel mondial consemnate luna trecută au egalat recordul din 2019, însă o ''căldură excepțională'' a fost înregistrată în Siberia, conform programului UE Copernicus de monitorizare a Pământului, o tendință pe care oamenii de știință au catalogat-o drept un ''strigăt de avertizare'', scrie Agerpres.
Temperaturile medii din regiune au depășit cu peste 5 grade Celsius valorile normale și cu peste un grad temperaturile înregistrate în cele mai călduroase luni iunie anterioare, în 2018 și 2019, conform datelor.
Organizația Meteorologică Mondială (OMM) încearcă totodată să confirme raportările privind o temperatură recentă de 38 de grade Celsius în Siberia, care ar fi cea mai ridicată temperatură înregistrată la nord de cercul polar arctic.
''Ceea ce este îngrijorător este faptul că Arctica se încălzește mai repede decât restul lumii", a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului pentru Schimbări Climatice din cadrul Copernicus.
Căldura excepțională a absorbit umiditatea din pământ, de-a lungul vastei păduri boreale și a tundrei, alimentând incendii de vegetație care s-au intensificat de la mijlocul lunii iunie.
Potrivit agenției forestiere ruse, la 6 iulie existau 246 de incendii de vegetație active, pe o suprafață de 140.073 hectare, în șapte regiuni fiind instituită starea de urgență. Televiziunea de stat rusă a difuzat săptămâna aceasta imagini cu aeronave pentru stingerea incendiilor care varsă apă în apropierea unor coloane imense
de fum alb.
Conform Copernicus, a fost depășit numărul record de incendii din această regiune, înregistrat în aceeași lună a anului trecut.