Sculptura „Sărutul” de Constantin Brâncuși, din Cimitirul Montparnasse, a fost clasată monument istoric și nu va ajunge în Rusia, decizie care pune capăt luptei în instanță dintre moștenitorii Tatianei Rachevskaïa și statul francez, scrie Le Figaro.
Descendenții exilatei ruse, decedată în 1910, cereau statului francez să poată dispune de operă și să o vândă. În timp ce dosarul era deschis de zece ani, decizia a fost dată pe 2 iulie și fără apel. Sculptura, ridicată pe mormântul Tatianei Rachevskaïa acum un secol, nu va părăsi Cimitirul Montparnasse.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cazul a început în 2005 atunci când Guillaume Duhamel, negustor de artă din Paris, se interesează de această operă a lui Constantin Brâncuși, scrie News.ro.
Comandată de logodnicul ei pentru suma modică de 200 de franci în 1910 unui artist, pe atunci necunoscut marelui public, lucrarea „Sărutul” a fost așezată pe mormântul Tatianei Rachewskaia, rusoaică exilată în vârstă de 23 de ani. În același timp cu renumele creatorului ei, valoarea sculpturii a crescut în timp. Până în punctul în care un expert anonim a estimat-o recent între 40 și 50 de milioane de euro.
De aceea Guillaume Duhamel i-a găsit și i-a contactat pe moștenitorii defunctei. Aceștia din urmă au făcut rapid demersuri necesare pentru exportarea sculpturii în Rusia și în 2006 a fost depusă o cerere la Ministerul Culturii cu scopul de a obține un certificat de soatere de pe teritoriu. Statul francez s-a opus și a înregistrat rapid sculptura monument istoric pentru a evita vânzarea ei. Pe acest argument s-au bazat moștenitorii Tatianei Rachewskaïa, precizând că opera nu a fost realizată pentru mormânt, ci în 1909, cu doi ani înainte de decesul tinerei.
Din 2018, sculptura a fost pusă la adăpost, acoperită cu o cutie din lemn, instalată de moștenitori. În decembrie 2020, ca urmare a unui hotărâri a Curții Administrative de Apel din Paris, descendenții au încercat să o recupereze ceea ce consideră ei proprietatea lor, fără succes însă. La începutul anului, sculpturii i-a fost retras titlul de monument istoric de justiția franceză. Din fericire pentru orașul Paris, saga Brâncuși a continuat.
CITEȘTE ȘI O specie nouă de insectă, denumită oficial în onoarea Simonei HalepPe 2 iulie, Consiliul de Stat a deliberat, punând capăt dezbaterii cu privire la viitorul sculpturii. Decizia în justiție a fost luată ținând cont de natura inseparabilă a operei, care a fost achiziționată special pentru mormânt. „Sărutul” face parte integrantă dintr-un edificiu indivizibil care constituie un monument funerar. Din punct de vedere juridic, ansamblul este considerat un imobil, statul francez fiind deci singurul factor de decizie pentru a-l înscrie în categoria monumente istorice. Opera artistului român Constantin Brâncuși nu va putea fi desprinsă de pe piatra funerară.