România trece, în această noapte, la ora de vară

România trece, în această noapte, la ora de vară
scris 30 mar 2019

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de vară, ora 3.00 devenind ora 4.00. Astfel, duminică va fi cea mai scurtă zi din acest an.

În acest an, ora de vară se aplică din 30 martie până în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când se va reveni la ora oficială de iarnă. Duminică va fi cea mai scurtă zi din an, ceasurile fiind date înainte cu o oră, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Tudorel Toader a scris un Cod de conduită pentru Guvern: Miniștrii trebuie să aibă ținută decentă, să nu utilizeze expresii jignitoare, exprimă doar poziția oficială și nu pot face reclamă CITEȘTE ȘI Tudorel Toader a scris un Cod de conduită pentru Guvern: Miniștrii trebuie să aibă ținută decentă, să nu utilizeze expresii jignitoare, exprimă doar poziția oficială și nu pot face reclamă
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulația urmând a se desfășura conform orarului prevăzut în mersul trenurilor, au precizat reprezentanții CFR Călători.

Trenurile de călători circulă după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 30/31 martie, la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Trenurile de călători aflate în circulație după ora 3.00, care devine ora 4.00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00 - 5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.

Având în vedere că și în țările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeași zi de duminică, 31 martie, între stațiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.

Marți, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la sistemul orei de vară și de iarnă, în care ceasurile sunt ajustate cu o oră în fiecare primăvară și toamnă, măsura urmând să fie aplicată din 2021.

Statele care vor decide să păstreze ora de vară vor face ultima ajustare a ceasurilor în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă ora standard (de iarnă) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 410 voturi pentru, 192 împotrivă și 51 de abțineri, iar intrarea în vigoare a acestuia a fost amânată din 2019 în 2021.

Parlamentarii mai vor ca statele UE și Comisia Europeană să își coordoneze deciziile pentru a se asigura că aplicarea orei de vară în unele țări și a orei de iarnă în altele să nu perturbe piața internă.

În cazul în care Comisia va constata că aranjamentele referitoare la oră ar putea să afecteze, în mod semnificativ și permanent, funcționarea pieței unice, atunci ar putea să propună amânarea datei de aplicare a directivei cu maximum 12 luni, arată textul adoptat.

Acest text este poziția Parlamentului pentru negocierile cu miniștrii UE referitoare la forma finală a reglementărilor.

În februarie 2018, Parlamentul a cerut Comisiei Europene să evalueze directiva referitoare la ora de vară și, dacă va găsi necesar, să prezinte o propunere de revizuire.

În urma evaluării, care a primit 4,6 de milioane de răspunsuri, dintre care 84% erau în favoarea renunțării la schimbarea orei, Comisia a redactat propunerea, care trebuie negociată acum între Parlament și miniștrii UE.

Uniunea Europeană a unificat pentru prima oară aranjamentele referitoare la ora de vară în 1980, pentru a asigura o abordare armonizată a schimbării orei pe piața unică deoarece, până atunci, practicile și programele erau neunitare.

Directiva actuală referitoare la timp cere statelor europene să treacă la ora de vară în ultima duminică din luna martie și revenirea la ora standard în ultima duminică din octombrie.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai și 2 octombrie. Până în 1939, ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00 și prima duminică din octombrie, ora 01.00. Din 1941, ora de vară nu s-a mai folosit, fiind reintrodusă în România abia în 1979. Până în 1996, ora de vară se introducea de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lui septembrie. Din 1997 s-a trecut la ora de vară din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică din octombrie, potrivit Observatorului Astronomic.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie și 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai și 16 octombrie). Alte țări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă și în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919.

viewscnt
Afla mai multe despre
ora de vara