Peste jumătate dintre fumători consideră că produsele de vapare a nicotinei sunt la fel sau mai dăunătoare decât fumatul, chiar dacă decesele survenite în SUA din cauza vapării au fost provocate de substanțe interzise în Marea Britanie, potrivit unui raport independent publicat miercuri de Public Health England’s (PHE), care subliniază că utilizarea regulată a produselor de vapare a nicotinei este cu mult mai puțin nocivă decât fumatul. Recomandarea PHE este ca fumătorii să treacă la utilizarea țigărilor electronice ca mijloc de renunțare la fumat, dar că nefumătorii nu trebuie să înceapă să vapeze.
Al șaselea raport al PHE, comandat cercetătorilor de la King’s College London, este însoțit de noi recomandări ale PHE referitoare la vapare și oferă o actualizare a datelor referitoare la consumul produselor de vapare pe bază de nicotină de către tineri și adulți și la percepția publică față de efectul negativ al vapării. De asemenea, raportul analizează dovezile referitoare la folosirea țigărilor electronice de către persoane cu afecțiuni mentale și femei însărcinate, scrie News.ro.
Utilizarea vapării a rămas stabilă în rândul adulților și tinerilor, comparativ cu raportul precedent. Un motiv de îngrijorare este numărul în creștere al fumătorilor care consideră că vaparea este mai dăunătoare decât fumatul, acestă convingere fiind contrară punctelor de vedere ale experților din Marea Britanie și Statele Unite, potrivit cărora utilizarea regulată a produselor de vapare a nicotinei este cu mult mai puțin nocivă decât fumatul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Recomandarea PHE este ca fumătorii să treacă la utilizarea țigărilor electronice ca mijloc de renunțare la fumat, dar că nefumătorii nu trebuie să înceapă să vapeze.
Țigările electronice sunt mult mai puțin nocive decât tutunul, acestea conțin semnificativ mai puține chimicale nocive care provoacă boli asociate fumatului, dar impactul pe termen lung al țigărilor electronice va rămâne necunoscut pentru o perioadă de timp.
Convingerea greșită că țigările electronice sunt mai dăunătoare decât fumatul a crescut rapid în rândul fumătorilor americani, în urma unei epidemii de afecțiuni pulmonare apărute în SUA în 2019. Autoritățile americane au confirmat în prezent că acetatul de vitamina E, un agent de îngroșare adăugat produselor de vapare a canabisului, a fost cauza principală a îmbolnăvirilor din Statele Unte. Această substanță este interzisă pentru produsele de vapare a nicotinei autorizate în Marea Britanie.
Raportul identifică necesitatea monitorizării în continuare a percepției publice, cercetătorii fiind îngrijorați că fumătorii sunt descurajați să folosească țigările electronice pentru a se lăsa de fumat, de temerile legate de siguranță, ceea ce în ultimă instanță va costa vieți omenești.
PHE mai avertizează că o interzicere a lichidelor cu arome i-ar putea descuraja pe unii fumători să treacă complet la utilizarea țigărilor electronice.
Fumătorii ar trebui să fie încurajați în continuare să încerce produsele de vapare a nicotinei autorizate, împreună cu alte produse care ajută la renunțarea la fumat și sprijinul comportamental, pentru a-și mări șansele de a renunța cu succes la fumat.
Raportul analizează și dovezile referitoare la vaparea în rândul persoanelor cu afecțiuni mentale și femei însărcinate, două grupuri asupra cărora guvernul își concentrează eforturile de a reduce fumatul, așa cum este prevăzut în Planul de Control al Fumatului pentru Anglia.
Cercetătorii au analizat literatura existentă referitoare la vaparea de către persoanele cu probleme mentale și au găsit unele cercetări potrivit cărora produsele de vapare ar putea reduce fumatul, cu toate că sunt necesare noi cercetări.
Aceștia au mai constatat că profesioniștii din domeniul sănătății au nevoie de informații mai bune și de training pentru a-i susține pe oamenii cu afecțiuni mentale să folosească țigările electronice pentru a renunța la fumat.
CITEȘTE ȘI Jumătate dintre plaje ar putea dispărea până în 2100PHE a publicat miercuri recomandări referitoare la vaparea în instituțiile de îngrijire a persoanelor cu afecțiuni mentale. Pentru a promova consecvența politicilor și practicilor din astfel de instituții legate de interzicerea fumatului, PHE recomandă reguli clare privind unde pot și unde nu pot oamenii să vapeze în spitale și clădiri.
Cercetătorii au analizat și literatura disponibilă referitoare la vaparea de către femeile însărcinate și au constatat că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege prevalența, siguranța și eficacitatea utilizării țigărilor electronice în timpul sarcinii. Între timp, profesioniștii în domeniul sănătății ar trebui să folosească recomandările actuale privind utilizarea țigărilor electronice în timpul sarcinii.
Raportul recomandă:
Dovedirea vârstei la vânzarea produselor de vapare să se facă mai bine, pentru a-i proteja pe tineri.
Profesioniștii în domeniul sănătății ar trebui să facă recomandări referitoare la utilizarea țigărilor electronice în timpul sarcinii.
Mai multe cercetări sunt necesare în privința aromelor țigărilor electronice preferate de tineri.
Profesorul John Newton, director pentru Îmbunătățirea sănătății la Public Health England, a spus că este îngrijorător cât de mult a afectat epidemia de afecțiuni pulmonare din SUA opinia fumărilor britanici față de țigările electronice și că acest lucru îi poarte duce la afecțiuni pe termen lung și până la o moarte timpurie din cauza fumatului.
Acesta a mai spus că țigările electronice sunt mai puțin dăunătoare decât fumatul, care provoacă 220 de morți premature pe zi în Anglia.
”Sfatul nostru pentru oricine fumează tutun este să renunțe în totalitate, iar țigările electronce pot fi o modalitate eficace de a-i ajuta pe fumători să facă acest lucru”, a spus profesorul.
Profesorul Chris Whitty, director medical în Anglia, a spus că cel mai bun lucru pe care îl poate face un fumător pentru sănătatea sa este să renunțe complet la fumat. Țigările electronice îi pot ajuta pe unii oameni să renunțe la fumat și sunt o alternativă mai sigură.
Profesoara Ann McNeill, profesoară pentru dependența de Tutun la King’s College London și autoare principală a raportului, a spus că în prezent este foarte dificil pentru fumători să înțeleagă impactul vapării și al fumatului, dintr-o multitudine de rapoarte contradictorii.
”În analiza noastră prezentăm dovezi care sugerează că vaparea nu a subminat declinul fumatului la adulți, iar pentru tineri vaparea este practicată mai ales de persoane care fumau deja țigări. Cu toate acestea, trebuie să rămânem vigilenți și să ne asigurăm că produsele de vapare, alături de țigările obițnuite, nu sunt accesibile cu ușurință pentru tineri”, a arătat McNeill.
PHE a comandat o analiză completă a dovezilor legate de siguranța țingărilor electronice, care va fi publică în 2022. King’s College London va colabora cu o serie de cercetători din Marea Britanie și Statele Unite, dintre care unii au contribuit la un raport referitor la țigările electronice realizat în 2018 de National Academies of Sciences, Engineering and Medicine.