„Operațiunea Golden Orb”. Planul pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea, cea mai costisitoare ceremonie din istoria monarhiei britanice

„Operațiunea Golden Orb”. Planul pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea, cea mai costisitoare ceremonie din istoria monarhiei britanice
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mai 2023

De la lunetiști până la ofițeri sub acoperire, forțele de securitate din Marea Britanie se pregătesc pentru cel mai mare eveniment de după funeraliile Reginei Elisabeta a II-a.

Încoronarea Regelui Charles al III-lea va reuni membri ai caselor regale, demnitari străini și mulțimi mari de oameni. Autoritățile au lucrat zi și noapte pentru a se asigura că totul va decurge fără mari emoții, arată Hotnews.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO România are recordul celui mai mare tricou din lume. Acreditare Guinness World Records CITEȘTE ȘI VIDEO România are recordul celui mai mare tricou din lume. Acreditare Guinness World Records

Pregătirile pentru ceremonia de încoronare, care poartă numele de cod „Operațiunea Golden Orb”, au început imediat după moartea Reginei Elisabeta a II-a, dar planurile au fost făcute de zeci de ani și revizuite în mod regulat.

O mare parte din „Operațiunea Golden Orb” va fi similară cu planurile anterioare de securitate, inclusiv cele pentru înmormântarea Reginei și nunta ducelui și ducesei de Cambridge.

Încoronarea regelui Charles al III-lea va avea loc sâmbătă, 6 mai 2023, la Westminster Abbey din Londra.

În timpul ceremoniei, Regele va fi încoronat alături de Camilla, Regina Consoartă.

Încoronarea este atât ceremonia religioasă simbolică în timpul căreia un suveran este încoronat, cât și actul fizic de a pune o coroană pe capul unui monarh. Aceasta oficializează rolul monarhului ca șef al Bisericii Angliei.

FOTO Ciolacu s-a dus pe Muntele Athos CITEȘTE ȘI FOTO Ciolacu s-a dus pe Muntele Athos

Încoronările au rămas aproape aceleași de sute de ani. Ceremonia britanică este singurul eveniment de acest tip rămas în Europa.

Cu toate acestea, este probabil ca ceremonia de încoronare a lui Charles al III-lea să fie mai scurtă și mai mică decât încoronarea reginei Elisabeta a II-a din 1953, cu o gamă mai largă de religii reprezentate.

Există mai multe etape ale ceremoniei:

Recunoașterea: În timp ce stă lângă scaunul de încoronare, vechi de 700 de ani, monarhul este prezentat celor prezenți de către arhiepiscopul de Canterbury. Se strigă „God save the King!”

Jurământul: Suveranul jură să respecte legea și Biserica Angliei

Ungerea: Arhiepiscopul de Canterbury unge mâinile, pieptul și capul Regelui cu ulei sfânt făcut după o rețetă secretă, dar cunoscut că conține chihlimbar, flori de portocal, trandafiri, iasomie și scorțișoară. Uleiul creat pentru Charles nu va conține ingrediente derivate din animale.

VIDEO Dragnea face ciorbă de „bureți de miel” și bate obrazul românilor: V-am mărit salariile și ați ieșit în stradă! CITEȘTE ȘI VIDEO Dragnea face ciorbă de „bureți de miel” și bate obrazul românilor: V-am mărit salariile și ați ieșit în stradă!

Învestitura: Suveranului i se prezintă obiecte, inclusiv Globul Regal, reprezentând autoritatea religioasă și morală; Sceptrul, reprezentând puterea; și Sceptrul Suveranului, un toiag de aur cu un porumbel alb în vârf, simbol al dreptății și milei. În cele din urmă, arhiepiscopul pune Coroana Sfântului Eduard pe capul regelui

Înscăunarea: Regele părăsește Scaunul de încoronare și se mută pe tron. Oamenii îngenunchează în fața monarhului pentru a-i aduce un omagiu.

Spre deosebire de nunțile regale, ceremoniile de încoronare sunt plătite din bani publici. Unele voci sugerează că „Operațiunea Golden Orb” ar putea costa în jur 100 de milioane de lire sterline.

Încoronarea Reginei Elisabeta a II-a a fost cea mai scumpă ceremonie organizată vreodată de monarhie la acea vreme, potrivit New York Times, costând 1,57 milioane de lire sterline sau echivalentul de azi a 56 de milioane de lire sterline. De această dată, prețul mai mare este pus în parte pe nevoia securității, care nu ar fi fost o îngrijorare atât de mare în urmă cu decenii. Bunicul lui Charles, George al VI-lea, a fost încoronat cu un cost de 454.000 de lire sterline în 1937 – care ar însemna 24,8 milioane de lire sterline azi.

viewscnt
Afla mai multe despre
charles
rege