O lucrare de mari dimensiuni a pictorului Adrian Ghenie, vândută la Londra cu aproape 5 milioane de lire sterline

O lucrare de mari dimensiuni a pictorului Adrian Ghenie, vândută la Londra cu aproape 5 milioane de lire sterline

sursa foto: artist Sabina Elena Dragomir

Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 6 oct 2018

Lucrarea Boogeyman de Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român, a fost vândută vineri seară, la casa de licitații Sotheby’s din Londra, pentru aproape 5 milioane de lire sterline. Tabloul face parte dintr-o serie apreciată de critici și colecționari și explorează teme favorite ale atistului, marcate de aluzii istorice, biblice și autobiografice.

Pictura datează din 2010, an în care a fost cumpărată de un colecționar de la o galerie din Berlin, unde Ghenie s-a stabilit după absolvirea Universității de Artă din Cluj. Lucrarea fusese estimată între 2 și 3 milioane de lire sterline, dar a fost adjudecată în cele din urmă pentru prețul final de 4,85 milioane de lire, echivalentul a 5,36 milioane de euro.  

Urmărește-ne și pe Google News
Cum să investești pe piața de artă fără să arunci banii pe “care cu boi” CITEȘTE ȘI Cum să investești pe piața de artă fără să arunci banii pe “care cu boi”
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Măsurând 2 x 3,35 metri, Boogeyman este cea mai mare lucrare din seria Apariția și descrie o scenă de interior, din studioul artistului, cu Ghenie așezat central într-un fotoliu, cu spatele la privitor. O figură enigmatică, într-un costum negru și o pălărie de epocă, apare în partea dreaptă a tabloului ca o dominantă prezență de rău augur. Potrivit experților de la Sotheby’s, titlul biblic al seriei nu face referire la arătarea biblică a Maicii Domnului, ci la povestea dramatică a ispitei Sfântului Anton, cu apariții și tentații demonice.

Tot vineri și tot la Londra, dar de data aceasta la casa de licitații Christie’s, un studiu pentru faimoasele autoportrete ale lui Ghenie, în tehnică mixtă și colaj, s-a vândut pentru 68.750 de lire sterline. Lucrarea a fost achiziționată de la Galeria Plan B, din Cluj, printre ai cărui fondatori se numără și artistul.

O lucrare de elev a lui Ghenie, cumpărată în Germania cu 14.000 euro, a fost vândută la București cu 22.000 euro CITEȘTE ȘI O lucrare de elev a lui Ghenie, cumpărată în Germania cu 14.000 euro, a fost vândută la București cu 22.000 euro

În urmă cu doi ani, tabloul Nickelodeon, care fusese expus și la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, într-o expoziție personală a lui Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 7,1 milioane lire sterline, adică echivalentul a 9 milioane de dolari SUA, la data respectivă. Ofertele au depășit, astfel, cu mult, estimarea casei Christie’s, care evaluase lucrarea  la 1-1,5 milioane de lire sterline.

Născut în 1977 la Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit în 2001 Universitatea de Arte din Cluj, dar ulterior s-a stabilit în Germania, la Berlin, unde, după o perioadă mai grea, a început să cunoască faimă internațională. Atât la Berlin, cât și la Cluj, artistul a contribuit la dezvoltarea galeriei Plan B, care expune lucrările noii generații de artiști români. Recent, Ghenie a fost propus la premiul Academiei Române pentru pictură, distincție care se acordă o singură dată unei persoane, ca urmare a reprezentării României la Bienala din Veneția din 2015.   

viewscnt
Afla mai multe despre
ghenie
tablou
pictura
lucrare
pret
vanzare
licitatie
sotheby’s
christie’s
arta