Autoritățile italiene au plasat o filială Dior sub supraveghere judiciară din cauza acuzațiilor de exploatare prin muncă. Investigațiile privind condițiile de muncă din industria italiană de modă vizează și brandul Armani, dar și alte case de modă.
Mai mult de jumătate (50-55%) din bunurile de lux din lume sunt produse de mici fabrici din Italia, în principal de cele din Toscana sau din jurul orașului Milano. În practică însă, lucrurile sunt foarte diferite de imaginea idilică pe care o evocă această descriere. Potrivit inspectorilor de muncă italieni, există adesea companii înființate de proprietari chinezi, care angajează migranți (ilegali) în condiții uneori îngrozitoare, notează RetailDetail.eu.
În acest context, recent, o filială a LVMH, responsabilă cu fabricarea genților Dior, a fost plasată sub administrare judiciară de către un tribunal din Milano. Motivul: la patru dintre subcontractanții brandului s-a constatat că unii angajați (9 din 32 nu aveau permis de ședere valabil) au fost nevoiți să doarmă la fața locului pentru a menține atelierele funcționale 24 de ore din 24, neținându-se cont de nopți sau sărbători legale. Toate acestea în condiții precare de igienă, arată Forbes.
La începutul acestui an, instanța italiană a plasat sub supraveghere judiciară și una dintre subsidiarele lui Giorgio Armani, din același motiv. Această măsură permite companiilor să-și remedieze problemele fără a fi nevoite să-și înceteze activitatea. În cazul în care compania poate dovedi în mod concludent că se conformează dispozițiilor instanței, aceasta va renunța la procesul de monitorizare. În concluzie, LVMH și Armani nu vor fi sancționate; numai furnizorii în cauză vor avea parte de taxe de exploatare.
Între timp, ancheta italiană continuă la alte companii din industria modei. Pentru a se evita compromiterea anchetei, autoritățile nu au oferit nume în acest sens.