Situația clădirilor cu risc seismic ridicat este în analiza Guvernului, iar premierul Dacian Cioloș și ministrul Culturii vor avea o primă întâlnire în acest sens cu conducerea Primăriei Capitalei, inclusiv pentru a găsi o soluție în cazul instituțiilor culturale, precum Teatrul Nottara, și a unităților publice care nu își mai pot desfășura activitatea în astfel de clădiri, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
El a precizat că Guvernul și Primăria Capitalei vor căuta o soluție pentru ca spectacolele de teatru să fie organizate, eventual în alte spații.
"Vom analiza întreaga situație legată de clădirile de utilitate publică cu probleme de rezistență și, în perioada următoare, vom veni cu câteva elemente concrete legate de această situație. Este în atenția Guvernului, a prim-ministrului această problemă, este una din problemele reale și la care trebuie să se reacționeze rapid în perioada următoare", a afirmat Suciu.
Teatrul Nottara a decis, luni seara, să își suspende activitatea, din cauza aceleiași legi. Și Teatrul Foarte Mic din București, aflat pe Bulevardul Carol, a anunțat că își suspendă activitatea, imobilul în care funcționează fiind încadrat în riscul seismic I.
De asemenea, și cinematograful Patria, loc emblematic pentru București și care funcționează neîntrerupt din 1935, a fost închis pe termen nelimitat, din cauza noii legi care scoate firmele din spațiile aflate la parterul blocurilor cu risc seismic, despre care Profit.ro a relatat, în premieră, încă din octombrie, insistând în repetate rânduri asupra importanței și impactului.
Profit.ro a prezentat, în luna octombrie, o listă a localurilor, băncilor și magazinelor care lucrează în spații din clădiri pericol public din centrul Bucureștiului, nu numai din Centrul Vechi, și care riscă acum să fie închise, anunțând de atunci că Teatrul Nottara și mai multe cinematografe sunt vizate.
Legea care scoate magazine, restaurante și alte unități comerciale din spațiile în care lucrează, dacă acestea sunt la parterul clădirilor cu risc seismic gradul I sau II, interzice activitățile permanente și/sau temporare în spațiile publice cu altă destinație decât cea de locuință din imobilele cu risc seismic, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de consolidare a imobilelor.
Argumentul invocat este "creșterea nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției în care se află acele spații", dar fără să fie impuse alte obligații decât cele actuale pentru începerea lucrărilor de consolidare.