În urmă cu câteva zile, autoritățile din micuța localitate italiană Gravellona Toce au inaugurat o expoziție de picturi murale în care sunt reprezentați sportivi celebri din toată lumea. Imaginea Nadiei Comăneci a fost asociată de artistul care a executat lucrarea cu cea a dictatorului Nicolae Ceaușescu, ceea ce a stârnit o avalanșă de controverse printre românii stabiliți în Peninsulă.
”Juxtapunerea dintre o figură precum cea a Nadiei Comăneci și un dictator nu poate fi în niciun fel acceptată, cerem primarului și consiliului comunal ca imaginea lui Nicolae Ceaușescu să fie eliminată din această reprezentare”, a fost apelul comunității românilor din zonă, informează rotalianul.com.
Giovanni Morandi, primarul localității din Piemont, a reacționat imediat după apelul românilor și a încercat să calmeze spiritele. Edilul a explicat că artistul a dorit să scoată în evidență măreția Nadiei, în ciuda regimului impus de Nicolae Ceaușescu, scrie Digi Sport.
”Artistul nu a vrut absolut deloc să aducă un afront poporului român, ci dimpotrivă, semnificația acestei picturi murale este tocmai măreția Nadiei Comăneci, capabilă să obțină rezultate extraordinare, în ciuda dictaturii și a limitării libertății.
De fapt, Ceaușescu este înfățișat în culoare roșie, simbol al sângelui și al suferințelor pe care le-a provocat poporului său. Ne pare rău pentru neînțelegere, dar lucrarea nu reprezintă o lipsă de respect adusă României”, a explicat primarul orașului Gravellona Toce.
La 18 iulie 1976, Nadia, care avea atunci 14 ani, a intrat definitiv în istoria gimnasticii mondiale, după ce a obținut prima notă de 10 din acest sport. Se întâmpla la Jocurile Olimpice de vară, de la Montreal (Canada). Organizatorii nu se așteptau la perfecțiune. De altfel, pe atunci, afișajul electronic nici nu ”știa” să arate nota maximă.