FOTO Guvernul alocă 3,5 milioane pentru a transforma Vila Florica în Muzeul Brătianu, la 145 de ani de la înființarea PNL

FOTO Guvernul alocă 3,5 milioane pentru a transforma Vila Florica în Muzeul Brătianu, la 145 de ani de la înființarea PNL

Conacul Brătianu. Sursa foto: artmarkhistoricalestate.ro

scris 13 feb 2020

Guvernul a aprobat joi alocarea a 3,5 milioane lei pentru transformarea Vilei Florica, din județul Argeș, în Muzeul Brătianu, premierul Orban insistând public pentru proiect având în vedere că anul acesta PNL sărbătorește 145 de ani de înființare. Vila a fost folosită până în prezent de Consiliul Județean Argeș, iar actualul ministru al Culturii susține că imobilul a fost lăsat gol, fără nicio piesă de mobilier, la predarea către minister.

Ansamblul imobiliar a fost retrocedat și după ce a fost pus în vânzare la un preț de pornire de 2 milioane de euro, Ministerul Culturii l-a achiționat în 2017, în numele statului român. Ulterior, Guvernul și-a exercitat dreptul de preempțiune la cumpărare și l-a transferat către autoritățile locale, dar recent Ministerul Culturii a reintrat în administrarea imobilului.

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernul Orban a aprobat joi alocarea a 3,5 lei pentru transformarea vilei în Muzeul Brătianu, premierul Orban subliniind cu acest prilej că se apropie sărbătorirea a 145 de la înființarea PNL.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În schimb, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a arătat că ministerul a preluat recent Vila Florica de la Consiliul Județean fără nicio piesă de mobilier, autoritățile locale fiind pe punctul de a lua de acolo până și centrala de încălzire.

Pub-ul din Liverpool unde membrii formației The Beatles se întâlneau - clasat monument istoric de prim rang CITEȘTE ȘI Pub-ul din Liverpool unde membrii formației The Beatles se întâlneau - clasat monument istoric de prim rang

Conacul familiei Brătianu poartă, ca și satul în care a fost construit, numele primei fiice a lui Ion C. Brătianu și este situat lângă orașul Ștefănești, județul Argeș. Ansamblul este unul dintre cele mai frumoase și mai bine păstrate domenii boierești din România.

Din familia Brătianu provin trei prim-miniștri, Ion Brătianu și Ionel Brătianu având contribuții importante la dobândirea independeței României, respectiv la unificarea tuturor provinciilor românești.

Domeniul Florica este format dintr-un conac, cu fermă, capelă, cramă, observator astronomic și propria gară, care sunt amplasate în mijlocul unui parc dendrologic de 2,5 hectare. Întregul domeniu cuprinde aproximativ 3 hectare.

Conacul, care a fost catalogat ca monument istoric de valoare națională și unviersală, clasa A, are o suprafață construită de 2.324 metri pătrați, cu suprafță utilă de 1.774 metri pătrați, având 40 de camere și 14 băi, desfășurate pe demisol, parter, două etaje și mansardă.

Regimul comunist a naționalizat conacul în 1948, clădirea intrând în degradare până în anii ’70, când a fost restaurată și remobilată pentru a deveni "casă de oaspeți". În 1993, Ministerul Culturii a decis înființarea, la Florica, a Centrului de Cultură Brătianu, iar, în 2003, imobilul a trecut din autoritatea Ministerului Culturii în cea a Consiliului Județean Argeș.

În 2013, în urma unei decizii judecătorești definitive, ansamblul Brătianu a intrat în posesia moștenitorilor de drept ai familiei Brătianu, fiind apoi pus în vânzare de către Artmark Historical Estate.

Prețul de pornire al ansamblului a fost stabilit la 2 milioane de euro, valoarea totală a acestuia fiind estimată între 2,5 și 3 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
bratianu
conac
vila
florica
muzeu
guvern
pnl