Fostul fotbalist internațional Gheorghe Popescu, implicat în proiectul de organizare a Campionatului European de fotbal din 2020, spune că România este "aproape sigură" că a respectat ce și-a asumat prin dosarul de candidatură pentru a organiza anumite partide din cadrul competiției. Însă, în ceea ce pivește cele patru stadioane pe care România a promis că le va reconstrui, doar două din patru vor fi finalizate până în vara viitoare, respectiv Steaua și Giulești.
Profit.ro a relatat anterior despre problemele existente.
"De la 1 septembrie nu se va mai putea întâmpla nimic. La 1 septembrie, UEFA va da girul final și după 1 septembrie - sperăm să nu facem nicio prostie zilele acestea - nu se va mai întâmpla nimic. UEFA va da binecuvântarea finală. În proprție de 90 la sută - pentru că domnul ministru este de puțin timp în acetst proiect, au fost trei miniștri ai Tineretului și Sportului de când am preluat eu - avem în proporție de 95 la sută toate garanțiile guvernamentale terminate. Când noi am depus dosarul de candidaură, am avut 12 garanții guvernamentale pe care guvernul Româniie și le-a asumat în acest proiect Euro-2020 și în proporție de 95 la sută aceste garanții guvernamentale sunt implementate. Eu știu că toată lumea când vorbește de Euro-2020 se gândește la stadioane, <aoleu, avem stadioane, nu avem stadioane>. Campionatul european nu mai poate fi pus în pericol după 1 septembrie. Noi am tot livrat către UEFA, am făcut asta, am făcut plan de mobilitate cu Primăria Capitalei și cu FRF, că suntem trei componente importante: Primăria Capitalei, Guvernul României și FRF. Guvernul României a livrat cel mai mult pentru acest proiect pentru că el și-a asumat, bineînțeles și Primăria Capitalei cu planul de mobilitate, cu fan zone-ul și stadionul, care este în proprietatea Primăriei Capitalei. Eu nu cred că se mai poate întâmpla ceva în cele două zile rămase și Euro-2020 nu este pus în pericol și vom organiza un Euro-2020 și cu minim două stadioane terminate, care nu sunt în cele 12 garanții guvernamentale. Este important să le terminăm pe toate, să dăm o dovadă de seriozitate pentru că aceste stadioane sperăm să le folosim după aceea la alte competiții, aici este câștigul nostru cel mai mare, credibilitate față de UEFA. Să demonstrăm că suntem capabil să facem și asta, și asta și ce-am mai spus că facem, pentru ca în viitor să avem și alte competiții pe care să le organizăm la București. Ar fi păcat, având această infrastructură sportivă, să nu facem competiții de nivel european, rugby sau fotbal în București, pentru că avem atâte de multe stadioane, ținând cont și de stadioanele de la Giurgiu și Ploiești plus terenurile din București, avem un număr de șase, eu sper să fie și Dinamo, șapte", a declarat Popescu, la Pro X.
CITEȘTE ȘI Topul salariilor din industria farmaceutică: angajații români, cel mai prost plătiți din regiunePe de altă parte, directorul general al Companiei Naționale de Investiții (CNI), Manuela Irina Pătrășcoiu, afirmă că Stadioanele Steaua și Arcul de Triumf vor fi gata pentru a găzdui antrenamentele echipelor naționale care vor juca la București în cadrul EURO 2020, precizând însă că la Rapid sunt ceva întârzieri.
"Stadioanele Steaua și Arcul de Triumf sigur vor fi gata pentru antrenamente la EURO 2020. Angajamentul nostru este să le pregătim doar pentru antrenament, deci la partea administrativă poate vor mai fi niște lucrări, dar nu vor afecta meciurile, pentru că acestea vor fi pe Arena Națională. La Rapid am obținut autorizația de construcție în 20 iulie. Am demolat, iar acum suntem în stadiul de recepție a acestor lucrări și vom începe deja partea de săpătură. La Rapid există acele blocuri de locuințe, deci cetățenii sunt foarte aproape de lucrări și se lucrează mai prudent, într-un orar mai strâns decât la Arcul de Triumf și la Steaua. Dar și la Rapid facem eforturi să punem terenul la dispoziție pentru antrenamentele echipelor la EURO 2020. La Rapid construcția este mai întârziată față de Steaua și Arcul de Triumf, dar după ce începem execuția efectivă putem să recuperăm. Cu tot disconfortul pe care îl vom crea în zonă. Execuția spun eu să o începem într-o săptămână. O să vedeți și la Rapid mai multă activitate în perioada următoare", a explicat Manuela Pătrășcoiu, arată Agerpres.
Arena Națională este destinată să găzduiască patru meciuri în cadrul Euro-2020, la 14, 18 și 22 iunie 2020, în Grupa C și pe 29 iunie 20202 pentru optimile de finală, scrie News.ro.
Conform cerințelor UEFA, România trebuie să modernizeze patru stadioane în București pe care echipele participante să desfășoare antrenamentele. Dintre acestea, Steaua, Rapid și Arcul de Triumf, se află în diferite faze de realizare, în timp ce arena Dinamo a întâmpinat dificultăți din cauza unor probleme juridice.
Stadionul Steaua